We are giving here some questions of maths by the name of Quantitative aptitude for Competitive examinations. Maths is an important part of these exams. You will have an idea about the pattern of questions which you will face in your exam. So try to solve these. Answers are given at the end of each question.

Q1. Mr. D invested an amount of Rs. 21250 for 6 years. At what rate of simple interest will be obtain the total amount of Rs. 26350, at the end of 6 years?

a. 6 % p.a

b. 5 % p.a

c. 8 % p.a

d. 12 % p.a

e. None

Answer: e (4% p.a)

Q2. The difference between a two digit number and the number obtained after interchanging the two digits of the two digit number is 27. The sum of the two digits of the two digit number is 15. What is the two digit number?

a. 87

b. 96

c. 69

d. Can not be determined

e. None of these

Answer: b

Q3. In an examination it is required to get 40% of the aggregate marks to pass. A student gets 265 marks and is declared fail by 55 marks. What is the maximum aggregate marks a student can get?

a. 800

b. 750

c. 650

d. Can not be determined

e. None of these

Answer: a

Q4. Which least number must be added to 8115 to make it a perfect square?

a. 349

b. 166

c. 144

d. 194

e. None of these

Answer: b

Q5. The area of rectangle is 4 times the area of a square.The length of the rectangle is 90 cms. and breadth of the rectangle is 2/3rd of the sqrare. What is the side of the square?

a. 10 cms

b. 20 cms

c. 9 cms

d. Can not be determined

e. None of these

Answer: e (15 cms)

Q6. The population of a town is 126800. It increases by 15 % in the 1st year and decreases by 20 % in the 2nd year. What is the population of the town at the end of 2 years?

a. 174984

b. 135996

c. 116656

d. 145820

e. None of these

Answer: c

Q7. How many kg of custard powder costing Rs. 40 kg must be mixed with 16 kg of custard powder costing Rs. 55 kg so that 25% may be gained by selling the mixture at Rs. 60 kg?

a. 11 kg

b. 14 kg

c. 12 kg

d. 20 kg

e. None of these

Answer: b

Q8. A train leaves a station X at 5 a.m and reaches station Y at 9 am . Another train leaves station Y at 7 am and reaches station X  at 10:30 am. At what time do the two trains cross each other?

a. 7: 36am

b. 7: 56am

c. 8;36am

d. 8:56am

e. None of these

Answer: b

Q9. A cistern has three pipes A, B and C. The pipes A and B fill it in 4 and 5 hours respectively and C can empty it in 2 hours. If the pipes are opened in order at 1, 2 and 3 am respectively, when will the cistern be empty?

a. 3 pm

b. 4 pm

c. 5 pm

d. 6 pm

e. None of these

Answer: c

Q10. A shopkeeper buys 50 dozen eggs at Rs.4 per dozen. Out of them, 40 eggs were found broken. At what rate should he sell the remaining eggs so as to gain 5% on the whole?

a. Rs. 4

b. Rs. 4.25

c. Rs. 4.50

d. Rs. 5.25

e. None of these

Answer: c

Sample paper for Reasoning

English for IBPS

Computer Sample Paper

Numerical Ability for Competitive exams

 

Free GK on Mail

Free GK on Mail

Join to receive the latest news and updates from GJ Tutorial.

You have Successfully Subscribed!