English Reading Comprehension for SSC CGL

English Reading Comprehension for SSC CGL

Are you scared of the questions on English Comprehension for SSC CGL? If yes, you need to understand that the key to crack this section is to practice as many unseen passages as possible. Try to learn all the words to increase your vocabulary and repeat all the new words you learn.

The passage we are providing today will help you know what kind of questions are asked in the English Comprehension for SSC CGL exam. Make sure you attempt all the questions and then verify you answers from the list provided at the end of this post.

Directions: Read the following passage and answer the questions given below it. Certain words in the passage are printed in bold to help you to locate them easily for answering some of the questions.

It is time we looked at the latent causes. Where does the strength of India lie? Not in numbers, not necessarily in our moral stands on international issues. In modern times, the strength of a nation lies in its achievements in science and technology. This is not to say that other fields do not count.

In the five decades after independence, we have yet to demonstrate our originality in applied science and technology. Though Japan also started like us, by cultivating the technology of the West, the Japanese adopted, improved and displayed originality in several areas of science and technology. The generation, which is at the helm of affairs in science and technology in our country, after independence, mostly consisted of self-seekers. By and large, with a few exceptions, the science and technology managers in India concentrated in going after power and influence. They loved publicity. Most of them stopped doing science while they managed science. Things would have seen better had they been humble enough to acknowledge the difference between doing and managing science. Instead, they claimed they were the foremost in science and technology simply because they were at the helm of affairs. As a result, they ceased to inspire the younger lot. India continues to be a borrower of science and technology, even though its potential for originality is substantial.

Our achievement in nuclear science and technology may be dazzling to our people. But in worth and originality, they are ordinary and routine. While our own people remain ignorant, the peoples of other countries know all about the pretensions to knowledge of our nuclear science and technology managers. One subtle way of sabotaging our nuclear goals is to help hollow persons reach and remain at the helm of affairs. Intentional bodies come in as handy tools in that subtle process. The veil of secrecy effectively protects the mismanagement in our nuclear establishments. The talk of national security comes as an easy weapon to prevent any probe into mismanagement. On nuclear matters, the media in our country, by and large, avoid the investigative approach. As a result, the mismatch between promise and performance in the nuclear fields does not get exposed as much as the mismanagement in other fields.

Now answer the following questions based on English Comprehension for SSC CGL exam.

1. What does the author mean by ‘doing’ science?
a. demonstrating exaggerated performance without achieving the desired level
b. managing effectively the administrative functions involved in the power game
c. concentrating on such research which have very low practical utility
d. displaying genuine acumen and performance in scientific studies
e. None of these

2. ‘Doing science’ and ‘managing science’ as implied by the author is analogous to
a. set target and achieving it
b. fact and fantasy
c. originality and show off
d. scientific inventions and discovery of principles
e. inspiration and aspiration

3. The author of the passage has
a. criticized the power-hungry Indian technocrats
b. appreciated the Japanese scientists unduly and exorbitantly
c. hailed India’s technological advancements in the past five decades
d. underestimated the Japanese and Chinese scientists and technologists
e. unreasonably criticized the Indian politicians for their apathy.

4. Which of the following is the commonality between the Indian and the Japanese scientists?
Both have displayed—
a. originality in applied sciences
b. an advancement of substandard quality
c. greed for influence and power
d. remarkable lust for publicity
e. None of these

5. Which of the following is the correct assessment of India’s post-in-dependence nuclear and scientific advancements?
a. originality and adaptability is duly displayed in the field of applied science
b. our achievements in nuclear science and technology are dazzling
c. our achievements are of a very ordinary quality and routine nature
d. our scientists have given full justice to the development needs of nuclear science
e. None of these

6. It appears that the author of the passage is fully convinced that
a. most of the mangers of science and technology are not doing their work properly
b. India’s strength lies in its moral stands an international issues
c. India’s potential for originality in science and technology is utilized
d. our scientists though utilized in our country are recognized abroad
e. people lacking the desired qualities are supported to get at the helm of affairs

7. What according to the passage is the criterion to decide the strength of a country?
a. the country’s population
b. the moral values of the people
c. international understanding cherished by the people
d. potential of people to achieve desired targets
e. achievements in science and technology

8. According to the author of the passage
a. India should continue to borrow technology from abroad
b. India’s potential for originality is not put to optimum utilization
c. India lacks the necessary potential to complete with other nations
d. our scientists did all their best to inspire the younger lot
e. our achievements in nuclear science and technology are dazzling

9. Which of the following factors help prevent the exposure of draw backs in nuclear establishments?
a. the concept of secrecy
b. the constraint of National Security
c. the investigative approach of the Media
a. only a
b. only b
c. only c
d. only a and b
e. only a and c

Directions: Pick out the word that is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold type as used in the passage.

10. MANAGED:
a. performed
b. maneuvered
c. trained
d. organized
e. conducted

11. PRETENSIONS:
a. claims
b. access
c. apathy
d. permissiveness
e. shortcomings

12. SUBTLE:
a. innocent
b. soft
c. dangerous
d. insidious
e. devastating

Directions: Pick out the word that is most OPPOSITE in meaning of the word printed in bold type as used in the passage

13. SUBSTANTIAL:
a. extensive
b. independent
c. noteworthy
d. uncompromising
e. Insignificant

14. LATENT:
a. concealed
b. real
c. apparent
d. dubious
e. untrustworthy

15. DAZZLING:
a. glaring
b. unscrupulous
c. exposing
d. unnoticeable
e. lustrous

Answers to English Comprehension Questions for SSC CGL Exam:

1. d, 2. c, 3. a, 4. e, 5. c

6. a, 7. e, 8. b, 9. d, 10. b

11. a, 12. b, 13. e, 14. c, 15. d

Continue reading more with these sample papers:

English Comprehension Test For Bank Exams

SNAP Question Paper 2007 – English

Descriptive English Sample Question Paper

 

 

Free GK on Mail

Free GK on Mail

Join to receive the latest news and updates from GJ Tutorial.

You have Successfully Subscribed!