Here is a Solved Sample Question Paper for Vizag Steel Plant (VSP) Management Trainee Recruitment Exam. We have based this sample paper Previous Question Papers and our experience with the Past Papers provided by our students.

This is purely based on our experience with many similar exams conducted over the years. We hope that these practice questions will help you prepare for the Vizag Steel Plant entrance exam and augment your study material. These sections are common to all streams. We will provide more papers for specific streams later.

Section - I

Quantitative Aptitude (Arithmetic)

1. Four prime numbers are written in ascending order of their magnitudes the product of the first three is 385 and that of the last three is 1001. The largest given prime number is
a. 11
b. 13
c. 17
d. 19

2. Mahavir deposited in the bank from Monday to Saturday the amounts of Rs. 87.80, Rs. 203.63, Rs. 3677.98, Rs. 92899.01, Rs. 66 and Rs. 554945.19 respectively. Find his total deposit for this week
a. Rs. 651879.61
b. Rs. 652779.61
c. Rs. 650879.51
d. Rs. 655889.71

3. Amar deposited in Vijay Bank Rs. 259206.16 on Monday. Rs. 201890.48 on Tuesday, Rs. 284.16 on Wednesday. He withdrew Rs. 50000.00 on Thursday. He again deposited Rs. 230.01 on Friday and Rs. 72.62 on Saturday. Find his total balance in the bank for this week
a. Rs. 501783.43
b. Rs. 501683.43
c. Rs. 511693.43
d. Rs. 511683.43

4. I was born on October 17, 1927. How old I was on Jan. 26, 1978?
a. 49 years and 101 days
b. 50 years and 100 days
c. 50 years and 101 days
d. 50 years and 103 days

5. Find the total of the following amount

Rs. 1230.79, Rs. 11368.08, Rs. 203.63, Rs. 10314.89, Rs. 64.8, Rs. 101.00 and Rs. 3677.98
a. Rs. 27961.1
b. Rs. 26961.17
c. Rs. 26951.17
d. Rs. 25961.17

6. How many pieces, each of length 4.5 m can be cut of 225 m of wire?
a. 40
b. 54
c. 56
d. 50

7. Parkash and Girish were travelling together. Prakash paid Rs. 200 for their stay in a hotel and Girish paid taxi fare of Rs. 80. If they have to share these expenses equally, then
a. Prakash should pay Rs. 60 to Girish
b. Girish should pay Rs. 120 to Prakash
c. Girish should pay Rs. 60 to Prakash
d. Prakash should pay Rs. 120 to Girish

8. Sum of the numbers from 1 to 20 is
a. 210
b. 110
c. 220
d. 105

9. Which of the following is equal to 115 x 15?
a. 105 x 10 + 115 x 5
b. 11 x 515
c. 1151 x 5
d. 110 x 15 + 5 x 15

10. The unit's digit in the sum (264)102 + (264)103 is
a. 0
b. 4
c. 6
d. 8

11. The smallest natural number by which the product of 3 consecutive even numbers is always divisible is
a. 16
b. 32
c. 48
d. 96

12. The number of prime factors of (6)10 x (7)17 x (55)27 is
a. 54
b. 64
c. 81
d. 91

13. The total income of Hazari and Murari is Rs. 3000. Hazari spends 60% of his income and Murari spends 80% of his income. If their savings are equal. Find the income of Hazari
a. Rs. 2000
b. Rs. 3000
c. Rs. 1500
d. Rs. 1000

14. Bholanath save 25% if his income, but due to dearness the expenses increased by 25%, still he saves Rs. 30. Find his income
a. Rs. 400
b. Rs. 480
c. Rs. 450
d. Rs. 475

15. In a city 40% of the people are illiterate and 60% are poor. Among the rich 10% are illiterate. What percentage of the poor population is illiterate?
a. 36%
b. 60%
c. 40%
d. None of these

Section - II

Mental Aptitude (Analytical Reasoning)

Directions (Q 1-5): Find the missing characters from the following series

1. ab _ a _ b _ a _ bba
a. aaab
b. baba
c. abba
d. baab

2. _ bc _ _ bb _ aabc
a. abab
b. caab
c. acac
d. aaab

3. cc _ a _ cabccb _ cca _ c _ ba
a. cbaba
b. bacbc
c. bcabc
d. abcbc

4. cba _ cb _ ccb _ c _
a. caac
b. cbca
c. cbac
d. cabc

5. aa _ cb _ aa _ _ bba _ ccb _
a. cabaac
b. ababab
c. cbccab
d. aaabca

6. If day before yesterday was Sunday then next Monday will be after ____ days.
a. 4
b. 5
c. 6
d. 7

7. If Sept 9 was Friday then the last Tuesday of the same Month will fall on
a. 25
b. 26
c. 27
d. 28

8. If the month of May begins on Sunday then the third Friday will fall on
a. 19
b. 20
c. 21
d. 22

9. If January 31 in a particular year falls on a Saturday then January 1 will be
a. Sunday
b. Tuesday
c. Thursday
d. Monday

10. At 6 PM the hour hand of a clock will point towards
a. North
b. South
c. SW
d. SE

11. A boy walked 400 m north from his home, then he turned right and walked 100 m, then he turned left and walked 500 m. in which direction is he walking now
a. North
b. South
c. NE
d. NW

12. A car starts from a point A. Then it moves 4 KM towards South. Then it turns right and moves 3 KM. How far is it from point A now.
a. 3 KM
b. 4 KM
c. 5 KM
d. 0 KM

13. 3, 10, 29, 66, _
a. 137
b. 127
c. 103
d. 218

14. 41, 29, 19, 11, _
a. 5
b. 6
c. 4
d. 3

15. ZXUQ : ACFJ : : NLIE : :
a. KMQT
b. KMPU
c. LMPT
d. KMPT

Books for VPS MT Exam:
Vizag Steel Plant MT Recruitment Books

Answers

Section - I Quantitative Aptitude (Arithmetic)

1. b, 2. a, 3. d, 4. c, 5. b

6. d, 7. c, 8. a, 9. d, 10. b

11. a, 12. d, 13. d, 14. b, 15. a

Section - II Mental Aptitude (Analytical Reasoning)

1. b, 2. c, 3. c, 4. a, 5. c

6. c, 7. c, 8. b, 9. c, 10. b

11. a, 12. c, 13. b, 14. a, 15. d



Share This

Share this post with your friends!