Vizag Steel Plant Management Trainee Sample Paper

Here is a Solved Sample Question Paper for Vizag Steel Plant (VSP) Management Trainee Recruitment Exam. We have based this sample paper Previous Question Papers and our experience with the Past Papers provided by our students.

This is purely based on our experience with many similar exams conducted over the years. We hope that these practice questions will help you prepare for the Vizag Steel Plant entrance exam and augment your study material. These sections are common to all streams. We will provide more papers for specific streams later.

Section - I

Quantitative Aptitude (Arithmetic)

1. Four prime numbers are written in ascending order of their magnitudes the product of the first three is 385 and that of the last three is 1001. The largest given prime number is
a. 11
b. 13
c. 17
d. 19

2. Mahavir deposited in the bank from Monday to Saturday the amounts of Rs. 87.80, Rs. 203.63, Rs. 3677.98, Rs. 92899.01, Rs. 66 and Rs. 554945.19 respectively. Find his total deposit for this week
a. Rs. 651879.61
b. Rs. 652779.61
c. Rs. 650879.51
d. Rs. 655889.71

3. Amar deposited in Vijay Bank Rs. 259206.16 on Monday. Rs. 201890.48 on Tuesday, Rs. 284.16 on Wednesday. He withdrew Rs. 50000.00 on Thursday. He again deposited Rs. 230.01 on Friday and Rs. 72.62 on Saturday. Find his total balance in the bank for this week
a. Rs. 501783.43
b. Rs. 501683.43
c. Rs. 511693.43
d. Rs. 511683.43

4. I was born on October 17, 1927. How old I was on Jan. 26, 1978?
a. 49 years and 101 days
b. 50 years and 100 days
c. 50 years and 101 days
d. 50 years and 103 days

5. Find the total of the following amount

Rs. 1230.79, Rs. 11368.08, Rs. 203.63, Rs. 10314.89, Rs. 64.8, Rs. 101.00 and Rs. 3677.98
a. Rs. 27961.1
b. Rs. 26961.17
c. Rs. 26951.17
d. Rs. 25961.17

6. How many pieces, each of length 4.5 m can be cut of 225 m of wire?
a. 40
b. 54
c. 56
d. 50

7. Parkash and Girish were travelling together. Prakash paid Rs. 200 for their stay in a hotel and Girish paid taxi fare of Rs. 80. If they have to share these expenses equally, then
a. Prakash should pay Rs. 60 to Girish
b. Girish should pay Rs. 120 to Prakash
c. Girish should pay Rs. 60 to Prakash
d. Prakash should pay Rs. 120 to Girish

8. Sum of the numbers from 1 to 20 is
a. 210
b. 110
c. 220
d. 105

9. Which of the following is equal to 115 x 15?
a. 105 x 10 + 115 x 5
b. 11 x 515
c. 1151 x 5
d. 110 x 15 + 5 x 15

10. The unit's digit in the sum (264)102 + (264)103 is
a. 0
b. 4
c. 6
d. 8

11. The smallest natural number by which the product of 3 consecutive even numbers is always divisible is
a. 16
b. 32
c. 48
d. 96

12. The number of prime factors of (6)10 x (7)17 x (55)27 is
a. 54
b. 64
c. 81
d. 91

13. The total income of Hazari and Murari is Rs. 3000. Hazari spends 60% of his income and Murari spends 80% of his income. If their savings are equal. Find the income of Hazari
a. Rs. 2000
b. Rs. 3000
c. Rs. 1500
d. Rs. 1000

14. Bholanath save 25% if his income, but due to dearness the expenses increased by 25%, still he saves Rs. 30. Find his income
a. Rs. 400
b. Rs. 480
c. Rs. 450
d. Rs. 475

15. In a city 40% of the people are illiterate and 60% are poor. Among the rich 10% are illiterate. What percentage of the poor population is illiterate?
a. 36%
b. 60%
c. 40%
d. None of these

Section - II

Mental Aptitude (Analytical Reasoning)

Directions (Q 1-5): Find the missing characters from the following series

1. ab _ a _ b _ a _ bba
a. aaab
b. baba
c. abba
d. baab

2. _ bc _ _ bb _ aabc
a. abab
b. caab
c. acac
d. aaab

3. cc _ a _ cabccb _ cca _ c _ ba
a. cbaba
b. bacbc
c. bcabc
d. abcbc

4. cba _ cb _ ccb _ c _
a. caac
b. cbca
c. cbac
d. cabc

5. aa _ cb _ aa _ _ bba _ ccb _
a. cabaac
b. ababab
c. cbccab
d. aaabca

6. If day before yesterday was Sunday then next Monday will be after ____ days.
a. 4
b. 5
c. 6
d. 7

7. If Sept 9 was Friday then the last Tuesday of the same Month will fall on
a. 25
b. 26
c. 27
d. 28

8. If the month of May begins on Sunday then the third Friday will fall on
a. 19
b. 20
c. 21
d. 22

9. If January 31 in a particular year falls on a Saturday then January 1 will be
a. Sunday
b. Tuesday
c. Thursday
d. Monday

10. At 6 PM the hour hand of a clock will point towards
a. North
b. South
c. SW
d. SE

11. A boy walked 400 m north from his home, then he turned right and walked 100 m, then he turned left and walked 500 m. in which direction is he walking now
a. North
b. South
c. NE
d. NW

12. A car starts from a point A. Then it moves 4 KM towards South. Then it turns right and moves 3 KM. How far is it from point A now.
a. 3 KM
b. 4 KM
c. 5 KM
d. 0 KM

13. 3, 10, 29, 66, _
a. 137
b. 127
c. 103
d. 218

14. 41, 29, 19, 11, _
a. 5
b. 6
c. 4
d. 3

15. ZXUQ : ACFJ : : NLIE : :
a. KMQT
b. KMPU
c. LMPT
d. KMPT

Books for VPS MT Exam:
Vizag Steel Plant MT Recruitment Books

Answers

Section - I Quantitative Aptitude (Arithmetic)

1. b, 2. a, 3. d, 4. c, 5. b

6. d, 7. c, 8. a, 9. d, 10. b

11. a, 12. d, 13. d, 14. b, 15. a

Section - II Mental Aptitude (Analytical Reasoning)

1. b, 2. c, 3. c, 4. a, 5. c

6. c, 7. c, 8. b, 9. c, 10. b

11. a, 12. c, 13. b, 14. a, 15. d



35 Comments

  1. Can i get the last year question paper for Electrical stream?

    Reply
  2. hey can u please help me by sending mechanical previous question papers

    Reply
  3. sir can i have previous questions for managment trainee in coal india limited

    Reply
  4. can u please sent me objective type questions and answers for a steel plant(mechanical trainee)...

    Reply
  5. i want steel plant exam syllabus

    Reply
  6. pls send me vizag steel civil engneering question paper sir

    Reply
  7. i need vizag steel sample paper or previous paper of aptitute and technical for mechanical engg

    Reply
  8. can any tell me about mechanical technical portion....how should i prepare for it??

    Reply
  9. please send CS related model paper

    Reply
  10. pls friends can anyone send the management trainee previous question papers in electrical stream along with aptitude...pls friends help me..............................................

    Reply
  11. pls send the mt electrical pepers

    Reply
    • hii....can u send me electrical sample questions which was related for Vizag Steel Plant Management Trainee Recruitment: Solved Sample Question Paper

      Reply
  12. pls send me vizag steel civil engneering question paper sir

    Reply
  13. can any one send me the previous year questions for vizag steel plant management trainee recruitment, mechanical stream

    Reply
  14. hi
    if anyone have sample question paper for vizag steel management trainee.. pls mail 4r me . i need technical papers pattern for chemical n civil engineering too

    Reply
    • i need vizag steel sample paper or previous paper of aptitute and technical for civil engg

      Reply
  15. if anyone have sample question paper for vizag steel management trainee.. pls be post it... wit it quantitative questions

    Reply
  16. Thank you for the help...
    but can u pl provide the worked out solutions for the same? I guess that would help more to all of us.
    Thank u agn

    Reply
  17. tell about syllabus of MT

    Reply
    • 1. Computer Science and IT( Descriptive & Multiple Choice Questions )

      Basics of Computer
      c
      c++
      MS Office
      Data Structure
      Internet
      Business System
      Internet Security
      DBMS
      VB
      Java
      Unix & Shell
      Microprocessor
      Computer Networking
      Computer Engineering
      Some programming concepts
      and other computer related topics

      2.Maths/Arithmatics/Quantitative Aptitude

      3. Reasoning/Mental Ability

      Reply
      • thanx dude...

      • tanq very much!!

  18. hiiii....
    can any one send me the previous technical question papers of vizag steel plant MT(technical)for computer science stream.....

    Reply
  19. will there be any technical questions related to subjects, apart from (maths and reasoning).plz.....reply

    Reply
    • yes yar there will be technical part too 100questions aptitude verbal reasoning and 60 questions technical section.....

      Reply
  20. plz...... send vizag steel plant management trainee recruitment sample question papers.......

    Reply
  21. tell me about
    steel plant MMTrainnes syallabus please
    thank u

    Reply
  22. hi
    can i get some more papers of vizag steel plant MT recruitment. And sylebus of MT exam.

    Reply
  23. plz........send any solved papers or pattern of exam..its important for me

    Reply
  24. hi
    can i get some more papers of vizag steel plant MT recruitment..

    Reply
  25. if anyone have sample question paper for vizag steel management trainee.. pls be post it... wit it quantitative questions

    Reply
  26. nice question papers...........

    Reply
  27. if anyone have sample question paper for vizag steel management trainee.. pls be post it... wit mechanical quantitative questions

    Reply
  28. it is very helpful for me really it is very good .

    Reply
    • hello rajesh kumar can u send me the sample questions which was related for Vizag Steel Plant Management Trainee Recruitment: Solved Sample Question Paper (Math & Reasoning)”

      Reply

Leave a Reply