UGC NET: Solved Sample Question Paper I

MODEL UGC -NET PAPER I

This sample paper in for Paper I of the UGC NET Exam which is common for all streams.

1. Which one of the following is the main objective of teaching?

(A) To give information related to the syllabus.

(B) To develop thinking power of students.

(C) To dictate notes to students.

(D) To prepare students to pass the examination.

2. Which one of the following is a good method of teaching?

(A) Lecture and Dictation

(B) Seminar and Project

(C) Seminar and Dictation

(D) Dictation and Assignment

3. Teacher uses teaching aids for

(A) Making teaching interesting

(B) Making teaching within understanding level of students

(C) Making students attentive.

(D) The sake of its use.

4. Effectiveness of teaching depends on

(A) Qualification of teacher

(B) Personality of teacher

(C) Handwriting of teacher

(D) Subject understanding of teacher

5. Which of the following is not characteristic of a good question paper?

(A) Objectivity

(B) Subjectivity

(C) No use of vague words

(D) Reliable.

6. A researcher is generally expected to:

(A) Study the existing literature in a field

(B) Generate new principles and theories

(C) Synthesize the idea given by others

(D) Evaluate the findings of a study

7. One of the essential characteristics of research is:

(A) Replicability

(B) Generalizability

(C) Usability

(D) Objectivity

8. The Government of India conducts Census after every 10 years. The method of research used in this process is:

(A) Case Study

(B) Developmental

(C) Survey

(D) Experimental

9. An academic association assembled at one place to discuss the progress of its work and future plans. Such an assembly is known as a

(A) Conference

(B) Seminar

(C) Workshop

(D) Symposium

10. An investigator studied the census date for a given area and prepared a write-up based on them. Such a write-up is called

(A) Research paper

(B) Article

(C) Thesis

(D) Research report

Read the following passage and answer the Question Nos. 11 to 15

The constitution guarantees every citizen the fundamental right to equality. Yet after 50 years of independence, just one perusal of the female infant mortality figures, the literacy rates and the employment opportunities for women is sufficient evidence that discrimination exists. Almost predictably, this gender, bias is evident in our political system as well. In the 13th Lok Sabha, there were only 43 women MPs out of total of 543; it is not a surprising figure, for never has women's representation in Parliament been more than 10 per cent.

Historically, the manifestos of major political have always encouraged women's participation. It has been merely a charade. So, women's organizations, denied a place on merit, opted for the last resort; a reservation of seats for women in parliament and State Assemblies. Parties, which look at everything with a vote bank in mind, seemed to endorse this. Alas, this too was a mirage.

But there is another aspect also. At a time when caste is the trump card, some politicians want the bill to include further quotas fro women from among minorities and backward castes. There is more to it. A survey shows that there is a general antipathy towards the bill. It is actually a classic case of doublespeak: in public, politicians were endorsing women's reservation but in the backrooms of Parliament, they were busy sabotaging it. The reasons are clear: Men just don't want to vacate their seats of power.

11. The problem raised in the passage reflects badly on our

(A) Political system

(B) Social behaviour

(C) Individual behaviour

(D) Behaviour of a group of people

12. According to the passage, political parties have mostly in mind

(A) Economic prosperity

(B) Vote bank

(C) People' welfare

(D) Patriotism

13. "Trump Card" means

(A) Trying to move a dead horse

(B) Playing the card cautiously

(C) Sabotaging all the moves by others

(D) Making the final jolt for success

14. The sentence "Men just don't want to vacate their seats of power" implies

(A) Lust for power

(B) Desire to serve the nation

(C) Conviction in one's own political abilities

(D) Political corruption

15. What is the percentage of women in the Lok Sabha

(A) 10

(B) 7. 91

(C) 43

(D) 9. 1

16. Informal communication network within the organization is knows as

(A) Interpersonal communication

(B) Intrapersonal Communication

(C) Mass Communication

(D) Grapevine Communication

17. TV Channel launched fro covering only Engineering and Technology subject is known as

(A) Gyan Darshan

(B) Vyas

(C) Eklavya

(D) Kisan

18. In which state the maximum number of periodicals are brought out for public information:

(A) Uttar Pradesh

(B) Tamil Nadu

(C) Kerala

(D) Punjab

19. The main objective of public broadcasting system i. e Prasar Bharti is

(A) Inform, Entertainment & Education

(B) Entertain, Information & Interaction

(C) Educate, Interact & entertain

(D) Entertainment only

20. The competerrcy of an effective communicator can be judged on the basis of:

(A) Personality of communicator

(B) Experience in the field

(C) Interactivity with target audience

(D) Meeting the needs of target audience.

21. Which one of the following belongs to the category of homogeneous date:

(A) Multi-storeyed houses in a colony

(B) Trees in a garden

(C) Vehicular traffic on a highway

(D) Student population in a class

22. In which of the following ways a theory is not different from a belief?

(A) Antecedent - consequent

(B) Acceptability

(C) Verifiability

(D) Demonstratability

23. The state - "Honesty is the best policy" is

(A) A fact

(B) An value

(C) An opinion

(D) A value judgement

24. Which one is like pillar, pole and standard?

(A) Beam

(B) Plank

(C) Shaft

(D) Timber

25. Following incomplete series is presented. Find out the number which should come at the place of question mark which will complete the series: 4, 16, 36, 64, ?

(A) 300

(B) 200

(C) 100

(D) 150

26. The following question is based on the diagram given below. If the two big circles represent animals living on soil and those living in water, and the small circle stands for the animals who both live on soil and in water, which figure represents the relationships among them.

UGC NET SAMPLE PAPER I

27. Of the following statement, there are two statements both of which cannot be true but both can be false. Which are these two statements?

(i) All machines make noise

(ii) Some machines are noisy

(iii) No machine makes noise

(iv) Some machines are not noisy

(A) (i) and (ii)

(B) (iii) and (iv)

(C) (i) and (iii)

(D) (ii) and (iv)

28. In the following question a statement is followed by two assumptions.

(i) and (ii) . An assumption is something supposed or taken for granted.

Consider the statement and the following assumptions and decide which of the following assumptions is implicit in the statement.

Statement: We need not worry about errors but must try to learn from our errors.

Assumptions:

(i) Errors may take place when we are carrying out certain work.

(ii) We are capable of benefiting from the past and improve our chances of error-free work.

(A) Only assumption (i) is implicit

(B) Only assumption (ii) is implicit

(C) Either assumption (i) or (ii) is implicit

(D) Both the assumptions are implicit

29. The question below is followed by two arguments numbered (i) and (ii) Decide which of the arguments is 'strong' and which is 'weak'. Choose the correct answer from the given below Should the press exercise some self-restraint?

(i) Yes, they should not publish new items which may incite the readers to indulge in wrong practices.

(ii) No. it is the responsibility of the press to present the truth irrespective of the consequences.

(A) Only the argument (i) is strong

(B) Only the argument (ii) is strong

(C) Neither argument (i) nor (ii) is strong

(D) Both the arguments (i) and (ii) are strong

30. Study the argument and the inference drawn from that argument. Given below carefully.

Argument: Anything that goes up definitely falls down. Helicopter goes up. Inference: So the helicopter will definitely fall down.

What in your opinion is the inference drawn from the argument?

(A) Valid

(B) Invalid

(C) Doubtful

(D) Long drawn one

Four students W, X, Y, Z appeared in four papers, I, II, III and IV in a test. Their scores out of 100 are given below.

Students Papers

I

II III IV
W

60

81 45 55
X

59

43 51 A
Y

74

A 71 65
Z

72

76 A 68

Where 'A' stands for absent

Where 'A' stands for absent

Read the above table and answer below mentioned Questions 31 to 35

31. Which candidate has secured between 60-65% marks in aggregate

(A) W

(B) X

(C) Y

(D) Z

32. Who has obtained the lowest average in aggregate.

(A) W

(B) X

(C) Y

(D) Z

33. Who has obtained the highest average

(A) W

(B) X

(C) Y

(D) Z

34. In which paper the lowest marks were obtained by thecandiates

(A) I

(B) II

(C) III

(D) IV

35. Which candidate has secured the highest percentage in the papers appeared

(A) W

(B) X

(C) Y

(D) Z

36. ICT stands for

(A) Information common technology

(B) Information & communication technology

(C) Information and computer technology

(D) Inter connected technology

37. Computer Can

(A) Process both quantitative and qualitative information

(B) Store huge information

(C) Process information and fast accurately

(D) All the above.

38. Satellite Communication works through

(A) Rader

(B) Transponder

(C) Receptor

(D) Transmitter

39. A Computer is that machine which works more like a human brain. This definition of computer is

(A) Correct

(B) Incorrect

(C) Partially correct

(D) None of the above.

40. Information and communication technology includes

(A) E-mail

(B) Internet

(C) Education television

(D) All the above.

41. It is believed that our globe is warming progressively. This global warming will eventually result in.

(A) Increase in availability of usable land.

(B) Uniformity of climate at equator and poles.

(C) Fall in the sea level

(D) melting of polar ice.

42. In which parts of India ground water is affected with arsenic contamination?

(A) Haryana

(B) Andhra Pradesh

(C) Sikkim

(D) West Bengal

43. Sunderban in Hooghly delta is known for

(A) Grasslands

(B) Conifers

(C) Mangroves

(D) Arid forests

44. Sardar Sarover dam is located on the river

(A) Ganga

(B) Godavari

(C) Mahanadi

(D) Narmada

45. Which one of the following trees has medicinal value?

(A) Pine

(B) Teak

(C) Neem

(D) Oak

46. Which one of the following is not considered a part of technical education in India:

(A) Medical

(B) Management

(C) Pharmaceutical

(D) Aeronautical

47. Which of the following is a Central university

(A) Mumbai University

(B) Calcutta University

(C) Delhi University

(D) Madras University

48. Identify the main Principle on which the Parliamentary System Operates

(A) Responsibility of Executive to Legislature

(B) Supremacy of Parliament

(C) Supremacy of Judiciary

(D) Theory of Separation of Power

49. The reservation of seats for women in the Panchayat Raj Institutions is:

(A) 30 % of the total seats

(B) 33 % of the total seate

(C) 33% of the total population

(D) In Proportion to their population

50. Match list I with list II and select the correct answer from the code given below:

LIST ( Institutions)

LIST II( Locations)

1. Indian Veterinary Research Institute

(i) Pune

2. Institute of Armament Technology

(ii) Izat Nagar

3. Indian Institute of Science

(iii) Delhi

4. National Institute for Educational Pannesi

(iv) Bangalore and Administrators

(A) 1(ii), 2(i), 3(iv), 4(iii)

(B) 1(ii), 2(iv), 3(ii), 4(iii)

(C) 1(ii), 2(iii), 3(i), 4(iv)

(D) 1(iv), 2(iii), 3(ii), 4(i)

Source: Sample Paper based on questions provided by UGC Model Paper.

Answer Key:

1. B, 2. B, 3. B, 4. D, 5. B
6. B, 7. D, 8. C, 9. A, 10. B
11. B, 12. B, 13. D, 14. A, 15. B
16. D, 17. C, 18. C, 19. A, 20. D
21. A, 22. B, 23. D, 24. A, 25. A
26. D, 27. C, 28. D, 29. A, 30. D
31. A, 32. B, 33. A, 34. B, 35. D
36. B, 37. D, 38. B, 39. A, 40. D
41. D, 42. D, 43. C, 44. D, 45. C
46. A, 47. C, 48. A, 49. B, 50. A


UGC NET Sample Question Papers:

UGC NET Sample Questions (Paper I)

UGC NET Solved Questions (Paper II-GK)

UGC NET Previous Year Question Papers:

UGC NET Previous Papers

UGC NET Syllabus and Pattern:

UGC NET Syllabus and Pattern

51 Comments

  1. hello ,

    i just want some more solved practice paper for paper 1 of ugc net .

    thanx

    Reply
  2. Isir i want solved paper in ugc net exam june 2013 geography 1 $ 2

    Reply
  3. pls send me last 5 years solved papers of ugc net exam of management(finance) and suggest me some book

    Reply
  4. hi sir plz send ugc net lib science material

    Reply
  5. sir/madam
    Iam prepaing of ugc net.so if possible as soon pls send me sample solved papers of maths .

    thank you

    Reply
    • Sir, i m appearing for bank exm can you pls send us some solved questions papers

      Reply
  6. please send me the previous years solved papers of management subject paper II & PAPER III

    Reply
  7. resoected sir/madam, i am p.g.in physical education. i want to take net examination. please tell me when will be announced the net exam date notification.

    Reply
  8. Hi
    I am ravindra mishra lived in kanpur .i want qualify ugc net exam (computer science), plz sent me best idea for prepration

    Reply
  9. i am doing m.sc microbiology. could you please send me previous 5 years microbiology sample papers.

    Reply
  10. please send me previos years question papers on NET Botony

    Reply
  11. pls send d sample paper of physics NET

    Reply
  12. I am preparing for UGC examination (Computer applications). Can you send me some previous years question papers.

    Thanks in advance!!

    Reply
  13. pls send me the previous 5 years question paper of english(net)

    Reply
  14. i m preparing 4 NET in mathematics subject, could someone please send me previous years question papers and model questions and giude me

    Reply
  15. Iam preparing for net in the subject "EDUCATION". Can u please send me some descriptive ques and previous years ques paper of paper one and two. I shall be very greatful to u.

    Reply
  16. plz send all three solved sample papers of net(English)+ (Home scince)

    Reply
  17. This question paper is very fine and helpful to get the primary knowledge of pattern of paper and types of questions in the paper. I hope it should be beneficial to all the students who are preparing for NET.

    Reply
  18. could you pls send me the previous 5 years question paper of english(net)

    Reply
  19. hi plz send me some sample papers for Social Work.

    Reply
  20. I have done my Post Graduate Degree in Mathematics. I do require some NET question papers. If you can send or otherwise if you can let me know some websites so that I can collect & I would become thankful to you.

    Reply
  21. iam a MTECH graduate in computer science and now preparing for JRF net exam.Can anyone tell me where i can get the previous years solved papers of computer science.Please tell me good books to follow.

    Reply
  22. Can someone plz. send me the sample paper of NET of Education stream??

    Reply
  23. Hi, i am cl pal recently passed out MCA through distance mode and wish to clear UGC NET in computer science. is there any one who may help me in this regard. i need solved question papers of last 5-10 years. is there any coaching centre or book that may help me in the same. i'll be grateful.

    Thanks you,

    CLPal

    Reply
  24. I am mba(finance)and preparing for UGC. Please send me the sample paper.

    Reply
  25. I have completed M.sc. in Environmental Science. Plz. send me solved Question paper in that subject.

    Reply
  26. I am studying final MCA, I am preparing for UGC NET exam in computer science.Sir Please send me some sample papers for that exam and also tips for how to prepare net exam.

    Reply
  27. hi...this is hardeep i m m.a in english,working as a lecturer i, pursuing m.phil n preparing for jrf also, can u pleeeeeez snd the previous question papers of atleast five yrs of net i,ii,iii.... would be very thankful for dis...... thanks

    Reply
  28. Hi i did MCA now i m appearing in UGC NET 09 plzz send me some sample descriptive question of UGC computer science.

    Thanks!!

    Reply
  29. please send me solved ugc net paper1 and paper 2 at my email address.

    Reply
  30. sir
    i am political scinece stundent Please send me the Solved Previous Years' Question Papers of 'NET-hinde', Paper I, II, III.

    Reply
  31. plese send me sample paper of indian culture based on ugc net 2009 June as soon as posible

    Reply
  32. i would like to communicate to you regarding UGC exam

    Reply
  33. Plz send me the syllabous and sollved question paper of physics (PGT)

    Reply
  34. thank u for ur service.

    pls let me know whether you handle classes in chennai,. if so where.

    thank you

    mrs.jayalakshmi

    Reply
  35. Please send me the Solved Previous Years' Question Papers of 'UGC-NET-English', Paper I, II, III.

    Reply
  36. hi,
    i want ugc net commers and computer previous question paper .please can any one tell me how to prepare the net exam.
    thanks

    Reply
  37. Hi,

    I am MCA,MBA candidate. Now i desired to write NET exam in June 2009. The subject i have selected "Computer Science and Application". So, can anyone send the model Question Papers and guide me how to prepare / face the exam?

    Reply
  38. plz send me ugc net exams previous papers of law & g.k.i m very thankful for that.
    thanks

    Reply
  39. I want modei and sample papers of net (paper 1,2,3)Please send me

    Reply
  40. Please send me sample papers for UGC net(Computers) and also names of some good books to prepare.

    Reply
  41. I am a p.g. in maths.I am qualifying m.phil. If possible please send me NET-MATHEMATICS previous years papers.also tips how to prepare in fewer time.How and from where i could do Ph.D there is any distance edu. for it.

    Reply
  42. I am a p.g. in maths.I am qualifying m.phil. If possible please send me NET-MATHEMATICS previous years papers.also tips how to prepare in fewer time.How and from where i could do Ph.D

    Reply
  43. i am in last sem of MBA-HR,
    please tell me that how can prepare for the net-2009.
    what is format of HR subject in NET.

    Reply
  44. sir
    i m doing ma msc in botany and m preparing for net please send me some sample ques. so dat i"ll clear it....

    Reply
  45. sir
    i had dn ma msc in zoology and m preparing for net please send me some sample ques. so dat i"ll clear it....
    nd i cn hv a lill bit idea about the test......

    Reply
  46. Can someone plz. send me the sample paper of NET of computer science stream??

    Reply
  47. I am a p.g. in maths.I am qualifying m.phil. If possible please send me NET-MATHEMATICS previous years papers.also tips how to prepare in fewer time.How and from where i could do Ph.D

    Reply
  48. hi plz send me some sample papers of isro recrutement sc e&c

    Reply
  49. these are only one repeated questions for the paper 1 for net......then i expect you will put forward another new one

    Reply
  50. hi! parveen i think u should go 4 management as a subject & not any particular commerce subject. donot wory i m also student of mba finance.

    Reply

Leave a Reply