UGC- NET / JRF: Solved Question Paper II (GK)

Exam Name:

UGC- NET / JRF Examination

Conducted By:

UGC

Conducted On:

June 2007

Maximum Marks:

50

Type of Questions:

Objective (Multiple Choice)

Subject:

General Awareness or GK (Second Paper)

1. Which novel has a nameless narrator?

(a) Moby Dick

(b) Anna Karenina

(c) Invisible Man

(d) The Grapes of Wrath

2. Samuel Beckett wrote -

(a) Volpone

(b) Mother Courage and Her Children

(c) A Doll's House

(d) Endgame

3. Which one of the following author-book pairs is correctly matched?

(a) Elfride Jelinek - The Pianist

(b) J.M. Coetzee- Shame

(c) Saul Bellow - Herzog

(d) Salman Rushdie - Disgrace

4. The Plough and the ‘Stars' was written by -

(a) G.B. Shaw

(b) Sean O'Casey

(c) Lady Gregory

(d) J.M. Synge

5. Willy Loman is a character in-

(a) Waiting for Godot

(b) A Doll's House

(c) The Cherry Orchard

(d) The Death of a Salesman

6. John Evellyn and Samuel Pepys were the famous writers of -

(a) Editorials

(b) Letters

(c) Essays

(d) Diaries

7. The subtitle of Dryden's Absalom and Achitophel is -

(a) There was no subtitle

(b) A Poem

(c) A Satire

(d) A satire on the True Blue Protestant Poets

8. Who of the following is not a periodical essayist?

(a) Richard Steele

(b) Lancelot Andrews

(c) Joseph Addison

(d) Jonathan Swift

9. "Did he who made the Lamb made thee" appears in-

(a) ‘Introduction'

(b) ‘ The Tyger'

(c) ‘Chimney Sweeper'

(d) ‘London'

10. Which of the following thinker- concept pairs is rightly matched?

(a) I.A. Richards - Archetypal criticism

(b) Northrop Frye-Practical criticism

(c) Jacqes Devide - New Historicism

(d) Stanley Fish - Reader Response

11. "Essays of Eila" are-

(a) Economic disparity

(b) Literary criticism

(c) Political ideology

(d) Personal impressions

12. Which of the following thinker - concept pairs is rightly matched?

(a) Mamata - Vakrokti

(b) Abhinava Gupta- Kavya Alankar

(c) Bharata - Natya Shastra

(d) Vaman - Dhwanyaloka

13. Choose the correct sequence of the following schools of criticism -

(a) Deconstruction, New Criticism, Structuralism, Reader Response

(b) Reader Response, Deconstruction, Structuralism, New Criticism

(c) New Criticism, Structuralism, Deconstruction, Reader Response

(d) Structuralism, New Criticism, Deconstruction, Reader Response

14. ‘Peripeteia' means -

(a) Tragic flaw

(b) Recognition of error

(c) Purgation of emotion

(d) Reversal of fortune

15. ‘Gynocriticism' focuses on -

(a) Criticism of male writers by women writers

(b) Criticism on women

(c) Criticism by women

(d) Women as writers

16. Samuel Butler's Hudibras is modeled upon -

(a) Don Quixote

(b) Endymion

(c) Annus Mirabilis

(d) Pilgrim's Progress

17. Who was the last of the Christian Humanists?

(a) John Bunyan

(b) Oliver Cromwell

(c) John Milton

(d) Richard Crashaw

18. The narrative of Raja Rao's Kanthapura is based on-

(a) The Ramayana

(b) The Mahabharata

(c) Puranas

(d) Shastras

19. Which of the following author- book pairs is correctly matched?

(a) Arundhati Roy - Algebra of Infinite Justice

(b) Shashi Tharoor - Trotter's Name

(c) C.L.R. James - The English Patient

(d) David Madouf - The Cityof Djins

20. Who wrote ‘A tiger does not proclaim its tigretude' ?

(a) Derek Walcott

(b) Soyinka

(c) Achebe

(d) Ngugi

21. ‘Jindiworobak' movement relates to -

(a) Caribbean literature

(b) Canadian literature

(c) Australian literature

(d) New Zealand literature

22. The Montreal group of poets championed the cause of-

(a) Modernist poetry

(b) Imagist poetry

(c) Symbolist poetry

(d) Nature poetry

23. The figure of the ‘Abyssinian Maid' appears in-

(a) ‘Kubla Khan'

(b) ‘Frost at Midnight'

(c) ‘Dejection : an Ode'

(d) ‘Christabel'

24. Coleridge's statement that imagination "dissolves, diffuse, dissipates in order to recreate" relates to -

(a) secondary imagination

(b) esemplastic imagination

(c) fancy

(d) primary imagination

25. Who among the following is a writer of historical romances?

(a) Walter Savage

(b) Walter Scott

(c) Jane Austen

(d) Emily Bronte

26. Which of the following sequences is correct?

(a) Vanity Fair, Henry Esmond, Middlemarch, The Return of the Native

(b) Henry Esmond, Vanity Fair, Middlemarch, The Return of the Native

(c) Middlemarch, The Return of the Native, Vanity Fair, Henry Esmond

(d) The Return of the Native, Middlemarch, Vanity Fair, Henry Esmond

27. Queen Victoria's reign, after whom the Victorian period is named, spans-

(a) 1833 - 1901

(b) 1837 - 1901

(c) 1840 - 1905

(d) 1843 - 1905

28. Pre- Raphaelite poetry is mainly concerned with -

(a) narrative and style

(b) narrative and nature

(c) form and design

(d) form and value

29. The concept of "mad woman in the attic" can be traced to-

(a) The Tenant of Wildfell- Hall

(b) Villette

(c) Wuthering Heights

(d) Jane Eyre

30. Who among the Victorians is called "the prophet of modern society" ?

(a) Ruskin

(b) Carlyle

(c) Macaulay

(d) Arnold

31. Who among the following is not a pilgrim in The Canterbury Tales?

(a) The Haberdasher

(b) The Tapyser

(c) The Blacksmith

(d) The Summoner

32. Bosola is the executioner in -

(a) The Spanish Tragedy

(b) The Duchess of Malfi

(c) The White Devil

(d) The Jew of Malta

33. The mystery plays deal with -

(a) The life of Christ

(b) The New Testament

(c) Psalms

(d) Apocrypha

34. The Faerie Queene is based on -

(a) Utopia

(b) Tottel's Miscellany

(c) Morte d' Arthur

(d) Orlando Furioso

35. Choose the correct chronological sequence of the following plays-

(a) King Lear, Othello, Macbeth, Hamlet

(b) Othello, Macbeth, King Lear, Hamlet

(c) Hamlet, Othello, King Lear, Macbeth

(d) Hamlet, King Lear, Othello, Macbeth

36. Pope's ‘Essay on Criticism' sums up the art of poetry as taught first by-

(a) Aristotle

(b) Horace

(c) Longinus

(d) Plato

37. Swift's Tale of a Tub is a satire on -

(a) Science and philosophy

(b) Art and morality

(c) Dogma and superstition

(d) Fake morals and manners

38. Dr. Johnson started -

(a) The Postman

(b) The Spectator

(c) The Rambler

(d) The Tatler

39. Who among the following cautioned against the dangers of popular liberty?

(a) Mary Wollstonecraft

(b) Edmund Burke

(c) Thomas Hobbes

(d) John Locke

40. Which famous American classic opens with "Call me Ishmael"?

(a) Rip Van Winkle

(b) The Scarlet Letter

(c) The Grapes of Wrath

(d) Moby Dick

41. Allen Ginsberg's Vision of America is inspired by -

(a) Walt Whitman

(b) Robert Frost

(c) Ralph Waldo Emerson

(d) Edgar A. Poe

42. Who among the following represents the Sri Lankan diaspora ?

(a) M.G. Vassanji

(b) Cyril Debydeen

(c) Michael Ondaatje

(d) Arnold H. Itwaru

43. Out of Africa is a film adaptation of a work by -

(a) Alice Walker

(b) Margaret Lawrence

(c) Margaret Atwood

(d) Alice Munro

44. The Empire Writes Back was written by -

(a) Bill Ashcroft, Helen Tiffin, Ngugi Wa Thinngo

(b) Bill Ashcroft, Helen Tiffin, Stephen Slemon

(c) Bill Ashcroft, Gareth Griffiths, Chinua Achebe

(d) Bill Ashcroft, Helen Tiffin, Gareth Griffiths

45. The Theatre of Cruelty is associated with -

(a) Stanislavosky

(b) Grotovsky

(c) Antonin Artand

(d) Eugino Barba

46. A particle is -

(a) A patchwork of words, sentences, passages

(b) A satirical poem

(c) A love song

(d) A collection of lines from different poems

47. "Careless she is with artful Care/ Affecting to seem unaffected" is an example of -

(a) Irony

(b) Paradox

(c) Simile

(d) Metaphor

48. A metrical foot containing a stressed, followed by an unstressed, syllable is - (a) Anapaest

(b) Iamb

(c) Trochee

(d) Dacty 1

49. The rhyme scheme of a Spenserian sonnet is -

(a) abba, cbcb, cdcd, ee

(b) abab, bccb, ccdd, ee

(c) aabb, bcbc, ccdd, ee

(d) abab, bcbc, cdcd, ee

50. Using the expression ‘Crown' for the monarchy is an example of -

(a) Metonymy

(b) Synecdoche

(c) Irony

(d) Metaphor

Answers

1. (c), 2. (d), 3. (c), 4. (b), 5. (d), 6. (d), 7. (b), 8. (d), 9. (c), 10. (d), 11. (d), 12. (c), 13. (b), 14. (d), 15. (d), 16. (a), 17. (a), 18. (c), 19. (a), 20. (c), 21. (a), 22. (a), 23. (a), 24. (d), 25. (b), 26. (a), 27. (b), 28. (c), 29. (c), 30. (d), 31. (b), 32. (b), 33. (b), 34. (c), 35. (c), 36. (c), 37. (c), 38. (c), 39. (b), 40. (a), 41. (a), 42. (c), 43. (b), 44. (c), 45. (b), 46. (a), 47. (b), 48. (c), 49. (d), 50. (a)


UGC NET Sample Question Papers:

UGC NET Sample Questions (Paper I)

UGC NET Solved Questions (Paper II-GK)

UGC NET Previous Year Question Papers:

UGC NET Previous Papers

UGC NET Syllabus and Pattern:

UGC NET Syllabus and Pattern

12 Comments

  1. please give a miniuam marks for econimical backward class student

    Reply
  2. please sir give me previous years solved papers
    library science commission

    Reply
  3. respected
    this site is one of the best.im a M.Sc. life science student can u plz send me net question papers for life science

    Reply
  4. sir its best website i have gone through. I am an MSc life science student.Can you send me question papers of JRF UGC exams.
    with best regards,
    kavery

    Reply
  5. respected sir
    i am finding this website veryy interesting
    can u please send me previous vear question paper of paper- 2 and paper -3 . may subject is gujarati .

    please

    Reply
  6. The questions form a good collection but plz dont rely on the answers,(find out youself- many of them are wrong) are thr any solved paper 3 of english???

    Reply
  7. Respected Sir,
    i m finding this website very interesting
    can u please send me previous year question papers of Paper 2nd nd 3rd.my subject of interest is CHEMISTRY

    Reply
  8. this is very useful for students really a very commendable task keep going on.......

    Reply
  9. i find its is useful for the aspirants.

    i need sociology previous exam papers.

    can any one helpme out finding the above.

    sarvesh.a

    Reply
  10. I need Paper Number III of the UGC NET Exam of the last year.

    Reply
  11. I find this site very useful and helpful. keep the good work going!!

    Reply
  12. Requested Sir,
    I am Pramod singh req.to you,send to me question of model paper in Librarian Post in Kvs
    Thanks

    Reply

Leave a Reply