SBI Clerk Sample Question Paper (General Awareness)

This is a sample paper for SBI Clerk Recruitment that will give you an idea about type of questions asked in the GK section of the exam.

The questions are based on static GK that does not change with time. You may want to try and remember the answers to these questions as they can help you in other exams as well. The answers have been provided at the end of sample paper.

1. Which of the following places was known as a centre of learning in ancient India?

(a) Nalanda

(b) Ujjain

(c) Allahabad

(d) None of these

2. The process of transfer of heat by matter but without actual movement of the particles themselves is called.

(a) conduction

(b) convection

(c) radiation

(d) None of these

3. Only zero and one are used for operating

(a) Calculator

(b) Computer

(c) Abacus

(d) Typewriter

4. Transistor is

(a) semi-conductor

(b) inductor

(c) modulator

(d) demodulator

5. Computer cannot

(a) send message

(b) abstract thought

(c) read files

(d) play music

6. Which of the following is not a carbohydrate?

(a) Wax

(b) Starch

(c) Sucrose

(d) Maltose

7. Deficiency of which vitamin causes night blindness?

(a) Vit. B

(b) Vit. C

(c) Vit. A

(d) Vit. E

8. Which of the following is the vaccine for tuberculosis?

(a) OPT

(b) BCG

(c) Salk vaccine

(d) Rubella vaccine

9. Horns, nails and hair are

(a) soluble fats

(b) insoluble carbohydrates

(c) keratin proteins

(d) complex lipids

10. Who conducts the State Assembly Elections?

(a) Chief Justice of the High Court concerned.

(b) Chief Justice of the Supreme Court

(c) Chief Election Commissioner

(d) Governor of the State concerned

11. Which is an ore of aluminum?

(a) Chromite

(b) Cuprite

(c) Bauxite

(d) Siderite

12. Kalidas was

(a) a poet during the Gupta period.

(b) a dramatist during Harshvardhana’s reign.

(c) an astronomer during Gupta period.

(d) None of these

13. Which mirror is used as a rear view mirror in vehicles?

(a) Plain

(b) Convex

(c) Concave

(d) Spherical

14. The compilation Meri Ekyawan Kavitayen is by

(a) A.N. Vajpayee

(b) Harivanshrai Bachchan

(c) Dharam Vir Bharti

(d) Shiv Mangal Singh Suman

15. ‘Equinox’ means

(a) days are longer than nights.

(b) days and nights are equal.

(c) days are shorter than nights

(d) None of these

16. Who was known as “Nightingale of India”?

(a) Vijaylaxmi Pandit

(b) Sarojini Naidu

(c) Suraiya

(d) None of these

17. Gaya is associated with Lord Buddha, where he

(a) was born

(b) attained enlightenment

(c) died

(d) delivered his first sermon

18. Chemical change does not take place in

(a) souring of milk into curd

(b) rusting of iron in atmosphere

(c) burning of magnesium ribbon in air

(d) emitting of light by a red hot platinum wire

19. Who is the highest wicket-taker in Indian Cricket team?

(a) Javagal Srinath

(b) Anil Kumble

(c) Maninder Singh

(d) Kapil Dev

20. Which country leads in production of aluminum and aluminum goods?

(a) Austriala

(b) The US

(c) Russia

(d) Japan

21. The Nathu La Pass, which has increased Indian trade with a neighbour, lies between India and which country?

(a) Pakistan

(b) Bhutan

(c) Nepal

(d) China

(e) Tibet

22. The Banking Codes and Standards Boards has been formed to provide fair treatment to:

(a) Employees’ Unions

(b) Member Banks

(c) Officers

(d) SBI

(e) Customers

23. In India, the CRR at present is approximately:

(a) less than 5%

(b) 10% to 15%

(c) 5% to 10%

(d) 20%

(e) 35%

24. The president of India has a term of:

(a) 1 year

(b) 2 years

(c) 3 years

(d) 4 years

(e) 5 years

25. Which river was recently found to be the longest?

(a) Amazon

(b) Nile

(c) Mississippi

(d) Ganga

(e) Yangtze Kiang

26. The highest Indian mountain-peak is:

(a) Mt Everest

(b) Nanga Parbat

(c) Dhaulagiri

(d) Godwin Austin

(e) Annapurna

27. Basel II norms lead to:

(a) Capital A/c convertibility

(b) Better Stock Exchanges

(c) Better CRR

(d) Increased savings

(e) None of these

28. Rice is which kind of crop?

(a) Rabi

(b) Evergreen

(c) Kharif

(d) Inter-seasonal

(e) Monsoon

29. ‘Jog falls’ are in:

(a) Kerala

(b) J & K

(c) U.P.

(d) Uttaranchal

(e) Karnataka

30. The capitals of the new States Chhattisgarh, Jharkhand and Uttrakhand are:

(a) Raipur, Ranchi, Dehradun

(b) Ranchi, Patna, Nainital

(c) Raniganj, Patna, Dehradun

(d) Patna, Raipur, Nainital

(e) None of the above

ANSWER KEY

1. a, 2. a, 3. b, 4. a, 5. b, 6. a, 7. c, 8. b, 9. c, 10. c

11. c, 12. a, 13. b, 14. a, 15. b, 16. b, 17. b, 18. d, 19. b, 20. b

21. d, 22. e, 23. b, 24. e, 25. a, 26. b, 27. a, 28. e, 29. e, 30. a


More Sample Question Papers:

You can find more sample papers here: Computer, English, Reasoning, Maths, General Knowledge

2 Comments

  1. thank u very much!!!

    very very useful!!!

    Reply
  2. plz tell me result of sbi 11000 posts..........

    Reply

Leave a Reply

Share This

Share this post with your friends!