Reasoning is an important section in all  most all the entrance exams. You need to make sure you practice a lot of questions.

Here are some questions based on Reasoning Ability Test which will help you in all competitive exams.

* The answers have been given at the end of each question. Try not to cheat :)

1. How many meaningful English words can be formed with the letters "ESRO"How  using each letter only once in each word?

A. None

B. One

C. Two

D. Three

E. More than three

Ans. E

2. How many such digits are there in the number 5231698 each of which is as far away from the beginning of the number as when the digits are arranged in ascending order?

A. None

B. One

C. Two

D. Three

E. More than three

Ans. E

3. If 'P' denotes '+', 'R' denotes '/ ', ' T ' denotes ' - ' and 'W' denotes '*' , then-

40 R 8 W 10 T 12 P 16 = ?

A. 50

B. 46

C. 30

D. 70

E. None of these

Ans. E

4. What should come next in the following number sequence?

2 2 3 2 3 4 2 3 4 5 2 3 4 5 6 2 3 4 5 6 7 2 3 4 _

A. 8

B. 5

C. 6

D. 2

E. None of these

Ans. B

5. Among M,T,R and P. M is older than only P. T is older than R. Who among them is the oldest?

A. T

B. R

C. T or R

D. Data inadequate

E. None of these

Ans. A

6. In a certain code CREAM is written as NBDBQ. How is BREAD written in that code?

A. EBFAQ

B. EBDAQ

C. BEDQA

D. BEFQA

E. None of these

Ans. B

7. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

A. 50

B. 65

C. 170

D. 255

E. 290

Ans. B

8. In a certain code 'BOARD' is written as '54#12' and 'MORE' is written as '941$'. How is 'DREAM' written in that code?

A. 21$#9

B. 2$1#9

C. 51$#9

D. 25$#9

E. None of these

Ans. A

9. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

A. Hill

B. Valley

C. Dam

D. River

E. Mountain

Ans. C

10. How many such pairs of letters are there in the word CONSTABLE each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?

A. None

B. One

C. Two

D. Three

E. More than three

Ans. C

Directions (Qs.11 to 15) : Study the following arrangements carefully and answer the questions given below:

7 R E T 4 A 9 % D F 1 U # B @ 8 H I © W M * 3 2 V $ 5 N P 6 Q

11. Which of the following is the fourth to the left of the twelfth from the left end?

A. %

B. 8

C. 2

D. H

E. None of these

Ans. A

12. How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a symbol?

A. None

B. One

C. Two

D. Three

E. More than three

Ans. C

13. How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a number?

A. None

B. One

C. Two

D. Three

E. More than three

Ans. C

14. How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a letter but not immediately followed by a symbol?

A. None

B. One

C. Two

D. Three

E. More than three

Ans. D

15. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?

A. RTA

B. 9DF

C. #@H

D. 3V5

E. IW*

Ans. B

Directions (16 to 18) : In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II, III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

16. Statements:  Some Flowers are bins. Some bins are handles. All handles are sticks.

Conclusions:

I. Some sticks are bins.

II.Some handles are flowers.

III. Some sticks are flowers.

A. Only II follows

B. Only III follows

C. Only I and II follows

D. Only I and III follows

E. None of these

Ans. E

17. Statements: All trees are gardens.All gardens are stones.All stones are fences.

Conclusions:

I. Some fences are gardens.

II. All gardens are fences.

III. Some Stones are trees.

A. Only I and II follow

B. Only I and III follow

C. Only II and III follow

D. All follow

E. None of these

Ans. D

18. Statements : All books are leaves.Some leaves are Jungles.No jungle is box.

Conclusions:

I. Some jungles are books.

II. No Book is box.

III. Some leaves are boxes.

A. None follows

B. Only I follows

C. Only II follows

D. Only III follows

E. None of these

Ans. A

Directions (Qs.19 to 20): Study the following information carefully and answer the questions given below:

Amit, Babita, Chinki, Deepak, Eshwar, Farah, Gita, and Harsh are sitting around a circle facing at the centre. Deepak is second to the left of Farah and third to the right of Harsh. Amit is second to the right of Farah and an immediate neighbour of Harsh. Chinki is second to the right of Babita and Farah is third to right of Babita. Gita is not an immediate neighbour of Farah.

19. Who is to the immediate left of Amit?

A. Harsh

B. Eshwar

C. Gita

D. Data inadequate

E. None of these

Ans. B

20. Who is fourth to the right of Babita?

A. Eshwar

B. Chinki

C. Amit

D. Data inadequate

E. None of these

Ans. A

Did you like the sample questions?

Free GK on Mail

Free GK on Mail

Join to receive the latest news and updates from GJ Tutorial.

You have Successfully Subscribed!