Questions on Marketing and Computers

Marketing Aptitude and Computer Awareness are an essential part of various recruitment exams like Bank PO and Bank Clerical. We are providing some questions to help you prepare for the written test. All these have been solved with descriptive answers.

MCQs on Marketing Aptitude

 

1. Which of the following statements is correct?

a) Marketing is the term used to refer only to the sales function within a firm

b) Marketing managers usually don't get involved in production or distribution decisions

c) Marketing is an activity that considers only the needs of the organization, not the needs of society as a whole

d) Marketing is the activity, set of institutions, and processes for creating, communicating, delivering, and exchanging offerings that have value for customers, clients, partners, and society at large*

 

Answer 1:

Marketing is the activity, set of institutions, and processes for creating, communicating, delivering, and exchanging offerings that have value for customers, clients, partners, and society at large

 

2. The term marketing refers to:

a) New product concepts and improvements

b) Advertising and promotion activities

c) A philosophy that stresses customer value and satisfaction*

d) Planning sales campaigns

 

Answer 2:

Two popular definitions of marketing are:

The management process of anticipating, identifying and satisfying customer requirements profitably.

The set of institutions, and processes for creating, communicating, delivering, and exchanging offerings that have value for customers, clients, partners, and society at large.

 

3. In the history of marketing, when did the production period end?

a) In the late 1800s

b) In the early 1900s

c) In the 1920s*

d) After the end of the Second World War

 

Answer 3:

The development of marketing was first characterised by a production period which occurred during the 1890s to 1920s. This period of marketing was characterised by a focus on physical production and supply, where demand exceeded supply, there was little competition and the range of products was limited. This phase took place after the industrial revolution.

 

4. A marketing philosophy summarized by the phrase "a good product will sell itself" is characteristic of the _________ period.

a) Production*

b) Sales

c) Marketing

d) Relationship

 

Answer 4:

The development of marketing was first characterised by a production period which occurred during the 1890's to 1920's. This period of marketing was characterised by a focus on physical production and supply, where demand exceeded supply, there was little competition and the range of products was limited. This phase took place after the industrial revolution.

 

5. Which of the following factors contributed to the transition from the production period to the sales period?

a) Increased consumer demand

b) More sophisticated production techniques

c) Increase in urbanization*

d) The Great Depression

 

Answer 5:

The development of marketing has been characterised by four periods. The first of these was the production period in which focus was on the production of the product and its attributes. However as technologies advanced and production techniques became more sophisticated, competition between organisations increased. As such the focus shifted from a period of focus on production to focus on sales in which to influence customer purchase behaviour.

 

MCQs on Computer Knowledge

 

1. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:

a)   hackers

b)   Spam*

c)   Viruses

d)   Identity theft

 

Answer 1:

Spam is the use of electronic messaging systems (including most broadcast media, digital delivery systems) to send unsolicited bulk messages indiscriminately. While the most widely recognized form of spam is e-mail spam, the term is applied to similar abuses in other media: instant messaging spam, Usenet newsgroup spam, Web search engine spam, spam in blogs, wiki spam, online classified ads spam, mobile phone messaging spam, Internet forum spam, junk fax transmissions, social networking spam, television advertising and file sharing network spam.

 

2. A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.

a)   data mining*

b)   data selection

c)   POS

d)   Data conversion

 

Answer 2:

Data mining, a branch of computer science and artificial intelligence, is the process of extracting patterns from data. Data mining is seen as an increasingly important tool by modern business to transform data into business intelligence giving an informational advantage. It is currently used in a wide range of profiling practices, such as marketing, surveillance, fraud detection, and scientific discovery

 

3. ________ terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory and sales computer systems.

a)   Data Card Reader

b)   Point-of-sale (POS)*

c)   Sales inventory

d)   Magnetic Swipe Reader

Answer 3:

Point-of-sale (POS) terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory and sales computer systems. Magnetic Swipe Reader: Reads the magnetic strip on the back of a credit or debit card. The information stored on the magnetic strip includes the credit card number, expiration date, customer name, and address. The information is transmitted to a credit card processing network through the point-of-sale system for payment of merchandise.

 

4. A(n) _______ system is a small, wireless handheld computer that scans an items tag and pulls up the current price (and any special offers) as you shop.

a)   BCS*

b)   POS

c)   Data retrieval

d)   Data mining

 

Answer 4:

Bar Code Scanner: A laser type of device (gun style, counter style) that when triggered over a bar code, converts bar code lines into numbers. This number or SKU (Stock Keeping Unit) is then transmitted back to the POS computer for automatic price lookup

 

5. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal computer is an example of a law enforcement speciality is called:

a)   robotics

b)   simulation

c)   computer forensics*

d)   animation

 

Answer 5:

Computer forensics is a branch of digital forensic science pertaining to legal evidence found in computers and digital storage media. The goal of computer forensics is to examine digital media in a forensically sound manner with the aim of preserving, recovering, analyzing and presenting facts and opinions about the information. Although it is most often associated with the investigation of a wide variety of computer crime, computer forensics may also be used in civil proceedings. The discipline involves similar techniques and principles to data recovery, but with additional guidelines and practices designed to create a legal audit trail.

21 Comments

  1. plz send me more solved question of bank po

    Reply
  2. IT IS NICE.PLZ SEND MORE QUESTIONS OF TECHNICAL PAPER(ETC)'

    Reply
  3. very nice

    Reply
  4. please send MCQS about computer genral knowledge

    Reply
  5. Pls provide some more computer questions 4 sbi po preparation

    Reply
  6. PLEASE send me solved questions patterns on data interpretation and analysis that will come in the STATE BANK OF INDIA bank PO and clerical exams and thank u so much that maths will not be in the exams

    Reply
  7. can i get more questions in my mail regarding computers and marketing which will come in the STATE BANK OF INDIA
    bank exams

    Reply
  8. Plz send me punjab National bank speciality (marketing)exam papers

    Reply
  9. plz send me more questions on marketing and computer 4 sbi bank po

    Reply
  10. hi please fwd sample papers

    Reply
  11. Plz send me question of marketing and computer for sbi po

    Reply
  12. Plz send me Marketing & computer questions for SBI PO eXAM

    Reply
  13. PLS SENT ME MORE QUE OF MARKETING AND COMPUTER FOR THE PREPRATION OF PNB AND SBI EXAM

    Reply
  14. Sir please send me numbers of questions regarding computer/marketing for pnb cwo exam. I m very thankfull for you.

    Reply
  15. very nice small question bank on computers, can i have more quaetions on same in my e mail

    Reply
  16. plzzzz,send me more questions on marketing and computer

    Reply
  17. i want to know about the result of OBC clerk exam 1150 posts.

    Reply
  18. sir plz send me more computer que for the preparation of coming corporation exam on my email.

    Reply
  19. These are helpful bt can you provide me sample paper for L.I.C AAO

    Reply
  20. plz sent me as much as question of reasoning & mathematices

    Reply
  21. plz send me more question of marketing and computer for the prepration of pnb swo exams

    Reply

Leave a Reply

Share This

Share this post with your friends!