Questions of Current GK: January 2011

Here are some very important questions on Current GK. This covers some events for January 2011. You may know that we provide Current GK notes with Hundreds of such questions every month. Contact us for complete study material.

1. Who was appointed as the new Director of the country's external intelligence agency, the Research and Analysis Wing (RAW) recently?
a) Vikram Sood
b) Ashok Chaturvedi
c) P.K. Hormis Tharakan
d) C. D. Sahay
e) Sanjeev Tripathi*

Answer 1:

Sanjeev Tripathi, who heads the Aviation Research Centre (ARC), was on December 30, 2010 appointed new Director of the country's external intelligence agency, the Research and Analysis Wing (RAW) for a two year term. He takes over from the present Director, K. C. Verma, who has expressed his desire to quit a month ahead of his tenure ending on January 31, 2011.

2. Who was appointed as the new president of the Editors Guild of India recently?

a) T.N. Ninan*
b) Commi Kapoor
c) Shekhar Gupta
d) Suresh Bafna
e) Arnab Goswami

Answer 2:

The Chairman and Editorial Director of Business Standard, T.N. Ninan was elected President of the Editors Guild of India at the annual general body organised in Delhi on December 31, 2010. Commi Kapoor of Indian Express was retained as general secretary while Suresh Bafna of Nai Duniya was elected treasurer. Ninan succeeds Rajdeep Sardesai of CNN-IBN, while Bafna takes over from senior editor Rohit Bansal. In its continuing campaign against paid news, the Guild decided to post on its website from February 1 the names of those members who sign affidavits pledging against indulging in this pernicious practice.

3. Sudhir Chandra was appointed to which of the following positions recently?
a) Chairman, Securities Appellate Tribunal
b) Chairman, Finance Commission
c) Director General of Foreign Trade
d) Chairman, Central Board of Direct Taxes
e) Chairman, SEBI
Answer 3:

The CBDT will have a new Chairman in Sudhir Chandra, who has been Member (Investigation) since February 2009. Chandra, a 1973-batch Indian Revenue Services officer, assumed charge as CBDT chairman on December 31, 2010.

4. Which of the following statements about the agreement on Indo-Russian Fifth Generation Fighter Aircraft (FGFA) project signed during the visit of Russian President Dmitry Medvedev recently, is/are correct?

I. Hindustan Aeronautics Ltd is the Indian company in the project

II. United Aircraft Corporation (MiG) is the Russian company in the project

III. The production of FGFA will be the biggest defence programme ever in the history of India
a) I only
b) I and II only
c) II only
d) I and III only*
e) I, II and III only

Answer 4:

President of Russia, Dmitry Medvedev visited India on 21-22 December 2010 for the 10th Annual Summit meeting under the India Russia Strategic Partnership. A Contract for Preliminary Design of the Indo-Russian Fifth Generation Fighter Aircraft (FGFA) was signed between Hindustan Aeronautics Limited (HAL), Rosoboronexport and Sukhoi on December 21, 2010. The broad scope of bilateral cooperation during the joint project covers the design & development of the PMF (Perspective Multi-role Fighter), its production and joint marketing to the friendly third countries. The total cost including options and the value of production aircraft will make this the biggest Defence programme ever in the history of India involving production of over 200-250 aircraft.

5. Which state’s Tourism department organised the annual Pinjore Heritage Festival recently?
a) Himachal Pradesh
b) Rajasthan
c) Madhya Pradesh
d) Bihar
e) Haryana*
Answer 5:

Pinjore Heritage Festival was organised by Haryana tourism at Yadavindra Gardens, Pinjore, from December 17 to 19, 2010.

6. Which of the following statements is are correct about the Crime and Criminal Tracking Network System (CCTNS)?

I. It will facilitate real-time access of classified criminal data to law enforcement authorities

II. National Crime Records Bureau (NCRB) is the nodal central agency mandated to implement the network in all the states

III. It became operational recently
a) I only
b) I and II only*
c) II only
d) I and III only
e) III only
Answer 6:

The government will roll out its crime-tracking network by September 2011 to help enforcement and police officials speed up probe and facilitate real-time access of classified criminal data. The Crime and Criminal Tracking Network System (CCTNS) will benefit collection, storage, retrieval, analysis, transfer and sharing of data and information between police stations, state HQs and central police organizations. The National Crime Records Bureau (NCRB) is the nodal central agency mandated to implement the network in all the states in collaboration with other enforcement agencies like the IB, the CBI, the ED and customs. The CCTNS will enhance transparency and would enable real-time analysis of criminals and crime incidents. “We are putting in place the hardware and software at police stations and control rooms so that the initial data can be fed onto the systems and individual database of police agencies and others is uploaded,” NCRB director general N. K. Tripathi said in December 2010.

7. The U.N. General Assembly has proclaimed 2011 as the International Year of      _______.
a) Forests*
b) Water Resources
c) Biodiversity
d) Marine life
e) Indigenous Tribes
Answer 7:

The United Nations General Assembly declared 2011 as the International Year of Forests to raise awareness on sustainable management, conservation and sustainable development of all types of forests.

8. Which of the following was observed on January 15, 2011?
a) Army Day*
b) Navy Day
c) Air Force Day
d) Coast Guard Day
e) None of the above
Answer 8:

The 63rd Indian Army Day was celebrated on January 15, 2011. The Indian Army Day is celebrated Jan 15 every year in recognition of Lieutenant General - and later the Field Marshal - late K.M. Cariappa taking over as the first Commander-in-Chief of the Indian Army from General Sir Francis Butcher, the last British Commander, in 1949.

9. Which of the following statements is/are correct about India’s external debt as on September 30, 2010?

I. Commercial borrowings accounted for the highest share of India’s external debt

II. Short-term debt accounted for less than one-fourth of India’s total external debt

III. India’s external debt on Sept end 2010 showed an increase over the figure in March end 2010

a) I only
b) I and II only
c) II only
d) I and III only
e) I, II and III only*

Answer 9:

At end-September 2010, India’s external debt was US$ 295.8 billion reflecting an increase of 12.8 per cent over the level of US$ 262.3 billion at end-March 2010. The long-term debt increased by 9.5 per cent to US$ 229.8 billion, while short-term debt showed an increase of 25.8 per cent to US$ 66.0 billion.

Short-term debt accounted for 22.3 per cent of India’s total external debt while the rest 77.7 per cent was long-term debt.

Component-wise, the share of commercial borrowings stood highest at 27.8 per cent followed by NRI deposits (16.9 per cent) and multilateral debt (15.8 per cent). Government (Sovereign) external debt was US$ 72.3 billion (24.4 per cent of total external debt) at end-September 2010 as against US$ 67.1 billion (25.6 per cent) at end-March 2010.

The ratio of short-term external debt to foreign exchange reserves was 22.5 per cent at end-September 2010 as compared to 18.8 per cent at end-March 2010.

10. The Union Ministry of Finance has decided to phase out the circulation of coins of denomination of below _____ with effect from June 30, 2011.
a) 5 Rupee
b) 2 Rupee
c) 1 Rupee
d) 50 paise*
e) 25 paise

Answer 10:

The Union Ministry of Finance has notified on December 20, 2010 to phase out the circulation of coins of denomination of below 50 paise with effect from June 30, 2011. From this date, these coins shall cease to be a legal tender for payment as well as on account. The procedure for call in shall be notified separately by the Reserve Bank of India. Consequently, from June 30, 2011 onwards these coins will not be accepted in transactions. The minimum denomination coin acceptable for transaction will be 50 paise from that date.



30 Comments

  1. sir plz send me questions related to gk for clerical jobs

    Reply
  2. plz send me questions related to marketing and computer for punjab national bank clerical jobs, thank you sir

    Reply
  3. sir i am prepare for SSC combined gradute lavel examination
    send me some previous year question paper or guide me how can i crack this?

    Reply
  4. SUPERB TEAM WORK 2 GATHER D Q/A.

    Reply
  5. Thanq so much for giving the gk tutorial.
    Can any one please send me current events of 2011 from january to till now.
    Bcz im preparing for corporation bank clerk exam.

    Reply
  6. Sir, I am preparing for SSC CGLE'11..
    my GK is very poor....so plz kindly mail me some material related to GK as well as current affairs...
    thank u ....

    Reply
    • Why you are poor in the universe of g.k .its your fundamental duty to build up self

      Reply
  7. i m preparing for ssc combined graduate level exam 2011.
    i need material please help me................i think i solve 80.90% bank of baroda clerical exam .....can u tell me can i gat the call for interview..i m from Punjab ..here only 8 vacancy for sc person..............

    Reply
  8. i m preparing for ssc combined graduate level exam 2011.
    i need study material please help me.

    Reply
  9. sir this is an excellent material
    i want to have more of this stuff through mails...
    kindly let me know the procedure

    Reply
  10. sir i need a questions rlated to teacher eligibilty tesr (TET)

    Reply
  11. I am preparing for ssc please help me out.Send me the last
    5-10 years solved question papers of ssc.

    Reply
  12. hello sir
    i m very happy to see u r study related program....can u send me bank clerical study material

    thank u

    Reply
  13. im preparing for ssc combined graduate level exam 2011.
    i need material please help me.

    Reply
  14. i want to know socio economic questons.

    Reply
  15. dear sir,
    i need gk questions related to insurance company,from where i'l get the appropriate material.

    Reply
  16. Please send me bank of baroda previous n model papers

    Reply
  17. Please send me the previous papers of clerk exam of Allahabad bank

    Reply
  18. it is good. if u send me kv pgt previous year questions paper it will be very much helpful for me. thank u sir.

    Reply
  19. it is very helful to my bank po exam sir so plz send me some qus with sollution , thank you very much.

    Reply
  20. good afternoon everyone,
    This is virender thakur from paonta sahib Iam very glad to mail you .Plz provide me study material preparing for bank recruitment.Plz tell me which are the useful books for preparing such exams. if u have all material plz mail me

    Reply
  21. Dear Sir, Thanks a lot for sending these things.
    Please send me ideas regarding preparation of IAS Exams.

    Reply
  22. plz. send to me bank po previous paper thanks

    Reply
  23. its good bt not enough!!!!!

    Reply
    • yaa you are right .

      Reply
  24. Dear Sir,

    Your job email alerts and other information are very helful, thank you very much.

    Reply
  25. ya

    Reply
  26. sir plz send me the more gk,and other questions with solution of 2011

    Reply
  27. good stuffs, it is really helpful for the aspirants.

    Reply
  28. Dear Sir,

    I like all your job email, thank you very much

    Reply

Leave a Reply

Share This

Share this post with your friends!