Quantitative Aptitude is an important section in all  most all the entrance exams. You need to make sure you practice a lot of questions.

Here are some questions based on Quantitative Aptitude Test which will help you in all competitive exams.

Directions (Q 1 to 4): Attempt these questions to the best of your judgement.

1. What approximately will come in place of the question mark (?)?

4786 + 897 x 198 - 7216 = ?

1. 162400

2. 172600

3. 177600

4. 168600

5. 185600

Ans. 3

2. The ratio of boys and girls in a class is 2 : 3. It gets inverted after admission of 25 boys. What is the number of girls in the class?

1. 20

2. 30

3. 45

4. 35

5. None of these

Ans. 2

3. The ratio of the ages of A and B three years ago was 2 : 5. After six years the ratio of their ages will be 7:13. What is the present age (in yrs) of A?

1. 13

2. 22

3. 15

4. 33

5. None of these

Ans. 3

4. A sum of Rs 2100 is divided among X, Y and Z in such a way that X gets   of what Y gets and Z gets half the sum of what X and Y get. What is Z's share?

1. Rs. 600

2. Rs. 650

3. Rs. 400

4. Rs. 700

5. None of these

Ans. 4

Directions (Q5 to 9): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II give below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer –

1. If the data in statement I alone is sufficient to given the answer.

2. If the data in statement II alone is sufficient to given the answer.

3. If the data in statement I or statement II each alone is sufficient to given the answer.

4. If the data in statement I and statement II together are not sufficient to given the answer.

5. If the data in statement I and statement II together are sufficient to given the answer.

 

5. How many marks did Gazleen obtain in Sociology?

I. The average marks obtained by Gazleen in History, Geography and Sociology is 75.

II. The total marks obtained by Gazleen in History and Geography is 170.

Ans. 5

6. Total marks secured by A, B, C, and D in maths are 160. To determine how many marks did A secure, which of the information given in statement I and II is/are sufficient?

I. A secured one-third marks of the total of B, C and D.

II. Average marks secured by B and C are 10 more than that secured by D.

Ans. 1

7. An amount of money is to be distributed among P, Q and R in the ratio of  2:3:4  respectively. R’s share is Rs. 800 more than P’s share. Find out the total amount?

I. Q’s share is Rs. 1200.

II. P’s share is Rs. 800.

Ans. 4

8. The total marks obtained by Alok in English, History, Geography and Science is 240. Find out his marks in English?

I. The ratio of Alok’s marks in English and History is 3:4.

II. The ratio of his marks in Geography and Science is 4:5.

Ans. 5

9. To find three consecutive odd numbers, which of the following statements is/are sufficient /necessary?

I. The average of four consecutive odd numbers starting from the last of the given odd numbers starting from the last of the given odd numbers is 12.5.

II. Sum of the squares of three numbers is 251.

Ans. 3

10. If 15 years ago Chandrika’s age was one-fourth of his uncle's age, how old is Chandrika now if 25 years later her age will be three-fourths of her uncle's age?

1 .25 yrs

2. 20 yrs

3. 15 yrs

4. 30 yrs

5. None of these

Ans. 2

11. In an election there are 5 candidates and 2000 voters (including the candidates). What is the minimum number of votes that the winner could have secured?

1. 400

2. 401

3. 405

4. 1001

5. Can't say

Ans. 2

12. A father is five times older than his son but 3 years hence he will be only four times older. What is the father's present age?

1. 40 yrs

2. 45 yrs

3. 50 yrs

4. Data inadequate

5. None of these

Ans. 2

13. The average marks in Mathematics for 5 students was found to be 50. Later on it was discovered that one student's marks was 48 but it was misread as 84. Find the correct average?

1. 42

2. 42.4

3. 42.8

4. Data inadequate

5. None of these

Ans. 3

14. A student secures an average of 55 marks in English and Bengali, an average of 60 marks in Bengali and Hindi and an average of 53 marks in Hindi and English. His average of marks in the three subjects is:

1. 55

2. 56

3. 57

4. 58

5. None of These

Ans. 2

15. 125 Fruits are distributed among 40 boys and girls so that each boy gets 3 and each girl get 4 fruits. The number of boys is:

1. 32

2. 34

3. 35

4. 36

5. 30

Ans. 3

Free GK on Mail

Free GK on Mail

Join to receive the latest news and updates from GJ Tutorial.

You have Successfully Subscribed!