Numerical Ability for IBPS RRB

Numerical Ability or Maths is a very important section for every exam. Here are some sample questions which will help you in your exam preparations for IBPS RRB exam.

Each question has five choices. You have to select one of them as your answer. Answers are given at the end of every question.

Q1. 3251 + 587 + 369 - ? = 3007

A. 1250

B. 1300

C. 1375

D. 1200

E. None of these

Ans: D

Q2. 1400 * ? = 1050

A. 1/4

B. 3/5

C. 2/3

D. 3/4

E. None of these

Ans: 3/4

Q3. (12)³ x 6÷ 432 = ?

A. 5184

B. 5060

C. 5148

D. 5084

E. None of these

Ans. A

Q4. The HCF of two numbers is 11 and their LCM is 693. If one of the numbers is 77, find the other.

A. 101

B. 90

C. 99

D. 79

E. None of these

Ans. C

Q5. If 2x + 3y + z = 55, x + y + z = 4, y – x + z = 12, then what are the values of x, y, and z?

A. 7, 11, 8

B. 11, 7, 8

C. 9, 11, 8

D. 8, 9, 10

E. None of these

Ans. A

Q6. Two pens and three pencils cost Rs. 86. Four pens and a pencil cost Rs. 112. Find the cost of a pen and that of a pencil?

A. 20, 15

B. 25, 12

C. 10, 20

D. 5, 5

E. None of these

Ans. B

Q7.  Find the cube root of 2744?

A. 10

B. 13

C. 12

D. 14

E. None of these

Ans. D

Q8. The average age of a class of 39 students is 15 years. If the age of the teacher be included, then the average increases by 3 months. Find the age of the teacher?

A. 30 years

B. 25 years

C. 20 years

D. 40 years

E. None of these

Ans. B

Q9. The sum of two numbers is 15 and the sum of their squares is113. Find the numbers?

A. 10, 5

B. 9, 6

C. 7, 8

D. 11, 4

E. None of these

Ans. C

Q10. Rohit was 4 times as old as his son 8 years ago. After 8 years , Rohit will be twice as old as his son. What is the present age of Rohit and his son?

A. 40, 16

B. 35, 15

C. 41, 10

D. 30, 14

E. None of these

Ans. A

Q11. A person gave 40% of the money he had, to his wife. He also gave 20% of the remaining amount to each of his three sons. Half of the amount now left was spent on miscellaneous items and the remaining amount of Rs. 12000 was deposited in the bank. How much money did he has initially?

A. Rs. 100000

B. Rs. 150000

C. Rs. 90000

D. Rs. 110000

E. None of these

Ans. A

Q12. A person incurs 5% loss by selling a watch for Rs. 1140. At what price should the watch be sold to earn 5% profit?

A. Rs. 1260

B. Rs. 1500

C. Rs. 1450

D. Rs. 1800

E. None of these

Ans. A

Q13. The ratio of three numbers is 3:4:5 and the sum of their squares is 1250. What will be the sum of the numbers?

A. 30

B. 50

C. 60

D. 90

E. None of these

Ans. C

Q14. 45 men can complete a work in 16 days. Six days after they started working, 30 more men joined them. How many days will they now take to complete the remaining work?

A. 5 days

B. 9 days

C. 7 days

D. 6 days

E. None of these

Ans. D

Q15. A cyclist covers a distance of 750 m in 2 min. 30 sec. What is the speed in km/hr of the cyclist?

A. 15 km/hr

B. 16 km/hr

C. 17 km/hr

D. 18 km/hr

E. None of these

Ans. D

Q16. A certain sum of money amounts to Rs. 1008 in 2 years and to Rs. 1164 in 3½ years. Find the sum and the rate of interest?

A. Rs. 800, 12%

B. Rs. 850, 12%

C. Rs. 800, 13%

D. Rs. 900, 13%

E. None of these

Ans. C

Q17. Find the compound interest on Rs. 16000 at 20% p.a.for 9 months compounded quqterly?

A. 1522

B. 3252

C. 2522

D. 4152

E. None of these

Ans. C

Q18. The cost of carpeting a room 18m long with a carpet 75cm wide at Rs. 4.50 per metre is Rs 810. Find the breadth of the room?

A. 7m

B. 7.5m

C. 8m

D. 8.5m

E. None of these

Ans. B

Q19. Find the length of the longest pole that can be placed in a room 12m long , 8m broad and 9m high?

A. 17m

B. 15m

C. 17.5m

D. 16m

E. None of these

Ans. A

Q20. What was the day of the week on 16th July, 1776?

A. Monday

B. Sunday

C. Friday

D. Tuesday

E. None of these

Ans. D

Some more Sample Papers



Leave a Reply