IBPS CWE Clerk Sample Paper – English – Solved

Here is a completely solved sample question paper for IBPS Common Written Exam for Recruitment of Clerks. Go through the questions and let us know if you found them useful.

 

Directions (Q. 1–15) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words have been printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

 

During the reign of King Veer, there lived a wise magistrate. Haripant’s verdicts were always just and people from all over the vast kingdom came to him in order to settle their disputes. In the city where Haripant lived, there was a greedy ghee merchant named Niranjan. He always kept twenty barrels of ghee. Of these, fifteen would contain good quality ghee and the remaining would be adulterated. He would mix the two and sell it. This went on for a long time, till finally the people fed up of being cheated, complained to Haripant.

Haripant had the ghee examined and found it to be adulterated. He gave Niranjan a choice of punishment– drink the five barrels of adulterated ghee from his shop, or receive a hundred lashings, or pay a thousand gold coins to the treasury. Niranjan thought for a while. Losing a thousand gold coins was too much and a hundred lashings too painful. So he decided to drink the five barrels of ghee. Though Niranjan sold adulterated goods in his shop, he made sure his own food was of the best quality. So after drinking one barrel of ghee he began to feel sick. By the second barrel, he was vomiting. At this point he decided to opt for the lashings instead. But he was pampered and his body was unused to any harsh treatment. After ten lashes, he started trembling and by twenty he was giddy. ‘Stop !’ he screamed. ‘I will pay the thousand gold coins !’ And he handed them over.

So he ended up suffering all three punishments, something he did not forget in a hurry and the people of the city got to use only the best quality ghee in their food from then on !

 

1. Why did Niranjan keep five barrels of adulterated ghee?

(A) To sell to customers who could not afford high quality ghee

(B) To make a profit by cheating people

(C) Being a miser he kept the low quality ghee for his family

(D) Demand for this ghee was low so he kept only a small quantity

(E) None of these

2. Why did the people decide to go to Haripant with their complaint?

(A) He was close to the King and would get justice for them

(B) They knew Niranjan was afraid of Haripant who punished people severely

(C) They were confident that he would listen to their complaint and give a fair judgement

(D) He was the only magistrate in the entire kingdom

(E) None of these

3. Why did Haripant allow Niranjan to choose his own punishment?

(A) He felt sorry for Niranjan

(B) Niranjan’s offence was minor

(C) He did not want Niranjan to appeal to the King for leniency

(D) He did not want to give the wrong punishment

(E) None of these

4. Which of the following can be said about Niranjan?

i. He took a lot of time to make any decision.

ii. He only cheated those who would not dare complain against him.

iii. He was allergic to ghee and fell sick whenever he consumed it.

(A) None

(B) Only i

(C) Both i and ii

(D) All i, ii and iii

(E) None of these

5. Why did Niranjan decide to drink adulterated ghee for his punishment?

(A) Since the barrels were from his shop he thought he could substitute the adulterated ghee with good ghee

(B) He wanted to prove that the quality of ghee he sold was good

(C) He was greedy and had a big appetite so he thought he would easily drink the ghee

(D) He considered it the easiest of the punishments as he did not realise what effect the ghee would have on him

(E) None of these

6. How did Haripant arrive at the conclusion that Niranjan sold adulterated ghee?

(A) Niranjan was ill when he drank the ghee from his shop

(B) He had the ghee tested to see if it was adulterated

(C) He trusted the word of those who had complained to him

(D) He too was duped by Niranjan

(E) Niranjan admitted his guilt when confronted

7. Which of the following is not true in the context of the passage?

i. Niranjan’s customers were so angry that they beat him mercilessly.

ii. King Veer’s kingdom was large.

iii. Niranjan had a very good memory.

(A) Only i

(B) Only ii

(C) Both i and iii

(D) All

(E) None of these

8. What made Niranjan opt for paying the fine last of all?

(A) He would be deeply in debt if he paid it

(B) He knew Haripant would keep the money for himself

(C) No one was willing to lend him money

(D) He could not bear to part with such a huge sum

(E) His business would be ruined if he paid such a large fine

9. What effect did Niranjan’s punishment have?

(A) All the merchants learnt their lesson and supplied only good quality ghee

(B) Niranjan lost all his customers and had to close down his shop

(C) People began to fear Haripant because of his severe punishments

(D) Niranjan gave in to all his customers’ demands even if it meant making a loss

(E) Niranjan improved the quality of the ghee that he sold

10. Why did Niranjan suffer three punishments?

(A) He had cheated so many people that his punishment had to be severe

(B) Haripant had ordered this so that Niranjan would never repeat his offence

(C) Haripant wanted to make an example of him so that other merchants would not cheat their customers

(D) Niranjan could not decide which punishment to undergo so Haripant awarded him all the three punishments

(E) None of these

 

Directions (Q. 11–13) Choose the word which is most similar in meaning to the word printed in bold as used in the passage.

 

11. SETTLE

(A) Resolve

(B) Occupy

(C) Compromise

(D) Arrange

(E) Quiet

 

12. CHEATED

(A) Unfaithful

(B) Blamed

(C) Exploited

(D) Prevented

(E) Dodged

 

13. SUFFERING

(A) Hardship

(B) Distressing

(C) Hurting

(D) Experiencing

(E) Trouble

 

Directions—(Q. 14-15) Choose the word which is most opposite in meaning of the word printed in bold as used in the passage.

 

14. BEST

(A) Damaged

(B) Inferior

(C) Spoiled

(D) Defective

(E) Cheap

 

15. UNUSED

(A) Accustomed

(B) Routine

(C) Often

(D) Normal

(E) Repeated

 

Directions (Q. 16–20) Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct? If the sentence is correct as it is given and no correction is required, mark (E) as the answer.

 

16. Since books are quite expensive that many children do not have access to them.

(A) More expensive than

(B) So expensive that

(C) Very expensive

(D) Too expensive for

(E) No correction required

 

17. At the meeting they told us what kind of difficulties we may likely to face while establishing a rural branch.

(A) May like to face

(B) Were being faced

(C) Could be likely face

(D) Would be likely to face

(E) No correction required

 

18. What response you get to the proposal that you circulated among our investors?

(A) Responses have you

(B) Response did you

(C) Were your responses

(D) Did you respond

(E) No correction required

 

19. One of our representatives will meet you at the airport and accompanies you to our office.

(A) And accompany you

(B) To accompany

(C) Accompanying you

(D) Will be accompanied by you

(E) No correction required

 

20. I knew that because I refused to accept the old man’s gift I would hurt his feelings.

(A) Not to refuse

(B) By refusal

(C) If I refused

(D) Should I refused

(E) No correction required

 

Directions (Q. 21–25) In each question below, a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e., ‘All correct’ as your answer.

 

21. It is better to seek (A) advice (B) from a financial consultant (C) on how to safe (D) your business. All correct (E)

22. This is the list (A) of people who should be insisted (B) to participate (C) in the conference. (D) All correct (E)

23. The impact (A) of those schemes (B) was visible (C) after a decade. (D) All correct (E)

24. Since this offer is available (A) for a limited (B) period alone (C) you should register (D) immediately. All correct (E)

25. I patently (A) explained (B) to the customer that it was not possible (C) to fulfill his request. (D) All correct (E)

Directions (Q. 26–30) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

(1) Thus they teach us that no matter how insignificant you think you are, you can accomplish extraordinary things.

(2) During the course of its life it was struck by lightning fourteen times.

(3) But one day it was attacked by an army of beetles.

(4) The tree stood at the foot of the Himalayas for over four hundred years.

(5) The tiny insects ate their way through the tree and destroyed it.

(6) It even survived innumerable storms and avalanches.

 

26. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

(E) 5

27. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?

(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 5

(E) 6

28. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?

(A) 2

(B) 3

(C) 4

(D) 5

(E) 6

29. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

(E) 5

30. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?

(A) 1

(B) 2

(C) 3

(D) 4

(E) 5

Directions (Q. 31–40) Read each sentence to find out whether there is any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is ‘E’. (Ignore errors of punctuation, if any.)

31. My cousin’s wedding provided (A) / me with the chance (B) / to meet which relatives I (C) / had not met for a long time. (D) No error (E)

32. There are floods in this (A) / region last year but (B) / many of the victims have (C) / not yet been compensated. (D) No error (E)

33. We must ensure that (A) / all our records (B) / are computerised (C) / for next year. (D) No error (E)

34. In order to impart (A) / training to bank employees (B) / we are setting up (C) / centres at various location. (D) No error (E)

35. When Rahul reached (A) / the office there was (B) / nobody there so (C) / he sat down to wait. No error (E)

36. I shall have to check (A) / our records to find out (B) / how much cheques (C) / have been collected so far. (D) No error (E)

37. Our first task as (A) / board members is (B) / to decide on what we (C) / should spend these funds. (D) No error (E)

38. She was lucky (A) / to find a good paying (B) / job as soon (C) / as she graduated. (D) No error (E)

39. For the last six months (A) / Seema has been asking them (B) / to refund the money but (C) / there is been no action. (D) No error (E)

40. He promised to get (A) / in touch with myself (B) / as soon as he had (C) / the information I needed. (D) No error (E)

 

Directions (Q. 41–50) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

A professor was …(41)… the Indian Independence Movement and the idea of non-violence …(42)… by Mahatma Gandhi. “Although others like Nelson Mandela followed this idea and …(43)… the Nobel Prize for Peace Mahatma Gandhi did not,” she said. One student spoke up, “It is good that he didn’t, …(44)… it was an award started by Alfred Nobel who invented dynamite, which causes …(45)… !”

 

The professor …(46)…. “In fact the world should be …(47)… to Nobel because he invented dynamite. It was very useful to build tunnels …(48)… mountains for trains to pass. If we choose to use it for war it is not his fault. Furthermore he …(49)… all his wealth into instituting prizes for literature, physics, chemistry, medicine, peace, etc. His …(50)… was that anything which would benefit the human race deserved recognition so that the person who had started it would have no financial difficulties in achieving his goal”.

 

41. (A) lecturing

(B) talking

(C) discussing

(D) speaking

(E) arguing

42. (A) originate

(B) specialised

(C) start

(D) conceived

(E) thought

43. (A) awarded

(B) given

(C) presented

(D) win

(E) received

 

44. (A) that

(B) get

(C) accept

(D) though

(E) since

 

45. (A) blast

(B) ruins

(C) destruction

(D) bombs

(E) damages

 

46. (A) disagreed

(B) answers

(C) shouted

(D) upset

(E) agreed

 

47. (A) dedicated

(B) grateful

(C) appreciated

(D) thanking

(E) cursing

 

48. (A) from

(B) through

(C) over

(D) under

(E) within

 

49. (A) put

(B) left

(C) gave

(D) donated

(E) contributed

 

50. (A) decision

(B) logic

(C) cause

(D) excuse

(E) discovery

Answers:

1 B 2 C 3 D 4 E 5 D 6 B 7 D 8 D 9 A 10 E
11 A 12 E 13 D 14 B 15 A 16 C 17 D 18 B 19 A 20 C
21 D 22 E 23 E 24 C 25 A 26 D 27 A 28 E 29 E 30 A
31 C 32 A 33 C 34 D 35 E 36 C 37 C 38 E 39 D 40 C
41 A 42 D 43 E 44 E 45 C 46 A 47 B 48 D 49 C 50 B


5 Comments

  1. Thank u more information
    Please send the IBPS clerclial & PO fully solved Que and ans

    Thank you

    Reply
  2. i wanna self study

    Reply
  3. good

    Reply
  4. Its a nice i recommended IBPS to give a more paper for all sessions to help us
    Thank you.

    Reply
  5. Thanq so much for providing english model ppr, it wud be gr8 help if u provide remaining pprs too..

    Reply

Leave a Reply

Share This

Share this post with your friends!