General Awareness for Competitive Exams 2012

General Awareness Questions are one of the most popular topic on GJ Tutorial. We have increased the frequency of posting the questions on GK as per feedback from our reader.

Go through the latest questions for 2012 to kick start your preparation for  Competitive Exams in 2012. Click the link for more GK Questions.

1. The 1500 MW Tipaimukh Hydro Electricity Project involves the construction of a dam on which river in Manipur?

a)     Lohit River

b)    Tirap River

c)     Barack River*

d)    Kameng River

e)     Subansiri River

 

Answer 1:

Prime Minister Manmohan Singh on December 3, 2011 said that environmental clearance had been given to the proposed Tipaimukh dam project on the River Barak in Manipur to be funded by the World Bank. Addressing a public meeting in Imphal, the Prime Minister said that the forest clearance process for the 1500 MW Tipaimukh Hydro Electricity Project was underway.

 

2. Who was appointed as India’s new ambassador to South Korea in December 2011?

a)     Anil Suri

b)    J. M. Sarkar

c)     Vishnu Prakash*

d)    Sanjeev Kumar Bhati

e)     Ramalingam Rama Iyer

 

Answer 2:

External Affairs Ministry spokesperson Vishnu Prakash will be India’s next Ambassador to South Korea, an order issued by the Ministry in the first week of December 2011 said.

 

3. Delhi completed 100 years as capital of India in December 2011. Whose coronation ceremony on December 11, 1911 marked the shifting of the Capital of the British Raj to Delhi?

a)     George V and Mary*

b)    Edward VII and Victoria

c)     George IV and Catherine I

d)    George VI and Elizabeth I

e)     Prince Philip and Elizabeth II

 

Answer 3:

Delhi completed 100 years as capital of India on December 12, 2011. The coronation ceremony of King George V and Queen Mary took place on December 11, 1911 at Burrari (near Delhi), where King George V announced the shifting of the Capital of the British Raj from Calcutta to Delhi. On December 12, 1911, Delhi was proclaimed as the new Capital of British India and the government shifted from Calcutta to Delhi.

 

4. Sixth anniversary of the Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission (JNNURM) was observed in December 2011. Which of the following will be set up to encourage banks to lend to housing projects for the urban poor?

a)     Credit Risk Guarantee Fund*

b)    Housing Risk Solvency Fund

c)     Priority Sector Banking Fund

d)    National Urban Assistance Fund

e)     Urban Development Guarantee Fund

 

Answer 4:

Prime Minister Manmohan Singh on December 13, 2011 announced that the Centre was considering setting up a credit risk guarantee fund with a corpus of Rs. 1,000 crore, to start with, to encourage banks to lend to the poor for housing. Emphasising that developing housing for the poor was critical for sustainable urban development, he said: “To encourage banks to lend in significant volumes to the economically weaker sections and low income groups, we are considering the establishment of a Credit Risk Guarantee Fund with a corpus of Rs. 1,000 crore in the current year.” Addressing a conference on the sixth anniversary of the Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission (JNNURM) in New Delhi, he urged city planners to rethink traditional concepts of town planning and make adequate provisions to meet the needs of the poor. “Master plans in the past did not consider spatial requirements for living and working needs of the poor. This must change and change fast enough.”

 

5. The government has recently decided to make ex-servicemen eligible for employment in _____ posts in paramilitary forces.

a)     Group A

b)    Group B*

c)     Group C

d)    Group D

e)     Group E

 

Answer 5:

The government has agreed to fill 10 per cent of the Group B posts in paramilitary forces in a measure to open up greater avenues for ex-servicemen. Nearly 60,000 armed forces personnel retire or are released from active service every year and there is a provision for reservation of 10 per cent in Group C and 20 per cent in Group D. The addition of this category would mean opening of the doors to ex-servicemen to work as sub-inspectors and above. Defence Minister A.K. Antony on December 15, 2011 informed a meeting of the Parliamentary Consultative Committee attached to his Ministry that the Ministry of Home Affairs had agreed for the latest move.

 

6. Which of the following unveiled world’s first hydrogen-powered three-wheeler named ‘HyAlfa’ at the 11th Auto Expo organised in New Delhi in January 2012?

a)     Toyota

b)    Hyundai

c)     Tata Motors

d)    Ashok Leyland

e)     Mahindra & Mahindra*

 

Answer 6:

The 11th edition of the Auto Expo was organised from January 7 to 11, 2012 at Pragati Maidan in New Delhi. As many as 1,500 exhibitors and 50 global brands from 24 countries participated in the Expo jointly organised by - Confederation of Indian Industry (Cll), SIAM and Automotive Component Manufacturers Association (ACMA). Mahindra & Mahindra unveiled world’s first hydrogen-powered three-wheeler, ‘HyAlfa’. The HyAlfa has been developed under a joint project by the United Nations Industrial Development Organisation (UNIDO) International Centre for Hydrogen Energy Technologies (ICHET), Mahindra & Mahindra and IIT-Delhi, with support from the Ministry of New and Renewable Energy.

7. ‘In the Name of the People: Reflections on Democracy, Freedom and Development’ is a recently released book authored by which former President of India?

a)     Late Ramaswamy Venkataraman

b)    Late Shankar Dayal Sharma

c)     Late K.R. Narayanan*

d)    A P J Abdul Kalam

e)     Late Zail Singh

 

Answer 7:

‘In the Name of the People: Reflections on Democracy, Freedom and Development’ (released in October 2011), is a collection of writings spanning five decades by former President late K.R. Narayanan (1920-2005). These include his first published article in 1954 to the Republic Day speech of 2000. In these pieces, he covers a diverse range of topics, from Indo–US ties and India–China relations to human development, Islam in India and women in politics; from the benefits of the parliamentary system and the need to build democracy from the grassroots to the role of education and technology in development and the importance of a sustainable environment. Also included are personalized accounts of Ambedkar, Gandhi and Nehru, and a good representation of Narayanan’s key presidential speeches.

 

8. ‘Business Correspondents’ (BCs) working for banks can work from:

I. Their retail outlets

II. Bank premises

III. Bank ATMs

a)     I only*

b)    I and II only

c)     II and III only

d)    III and I only

e)     I, II and III

 

Answer 8:

The activities to be undertaken by the ‘Business Correspondents’ (BCs) would be within the normal course of the bank’s banking business, but conducted through the BCs at places other than the bank premises/ATMs.

 

9. Vijay Diwas was celebrated by the on December 16, 2011. The day is celebrated to mark Indian Army operations in:

a)     First Kashmir War (1947)

b)    Liberation of Goa, Daman and Diu (1961)

c)     Indo-Pakistani War of 1965

d)    Indo-Pakistani War of 1971*

e)     Kargil conflict (1999)

 

Answer 9:

The Defence Minister, A. K. Antony and the three Service Chiefs paid homage to the heroes of 1971 war, at Amar Jawan Jyoti to mark Vijay Diwas, in New Delhi on December 16, 2011.

 

10. Who is the Indian counterpart of Israel’s minister Yuval Steinitz?

a)     A. K. Antony

b)    Pranab Mukherjee*

c)     Kapil Sibal

d)    S. M. Krishna

e)     Anand Sharma

 

Answer 10:

The Israeli Finance Minister, Yuval Steinitz called on the Union Finance Minister, Pranab Mukherjee, in New Delhi on December 14, 2011. Mukherjee delivered the inaugural address at the International Conference on Economic Policies for Emerging Economies, in New Delhi on December 14.



11 Comments

  1. its good part of knowledge gk .

    Reply
  2. Its good to aware other But is going on around the world including India

    Reply
  3. its good for the people preparing for competetive exams. please add some questions from the business side also thank you

    Reply
  4. thank you so much for giving us these major help from your side. Would you give us some more important notes concern best knowledge.

    Many thanks,

    Dolly

    Reply
  5. this material is really very important for all aspirants..thanks a lott..

    Reply
  6. Every aspirant for any of the competitive exam should go thru it

    Reply
  7. very thnks,

    really more helped me to govt job exms.

    Reply
  8. thanks aTON!!!

    Reply
  9. Hi,
    This is really amazing for the govt job aspirants.
    I am thankful to you guys for this great collections.

    Regards
    Rupesh

    Reply
  10. its so good and very helpful to me. these r very recent questions and i like it very much please increase the number of question so that i can adopt more knowledge
    thanks

    Reply
  11. thanks...

    Reply

Leave a Reply

Share This

Share this post with your friends!