English Sample Paper: Section Officer Audit Sept 2007

General Awareness Sample Paper: SSC Audit Sept 2007. We are not posting the Part II of the exam (Arithmetic) because it will not display correctly in the browser. We will try to provide a download for that at a later stage. The Part III will cover the English Language Test.

PART III : ENGLISH

Directions. Q. 126-130 : In these questions, four alternatives are given for the idiom/phrase bold in the sentence. Choose the alternative which best express the meaning of the idiom/phrase.


126. He is accused of on sitting on the fence.
(a) observing the scene
(b) resting on fence
(c) hesitating which side to take
(d) sitting back and enjoying the fun

127. You have to read between the lines to understand most of the symbolic writing.
(a) read again and again
(b) understand the hidden meaning
(c) know the symbols
(d) look for many meanings

128. The ruling party has been warned not to play to the gallery.
(a) to give importance to the common man
(b) to try to be clever
(c) to seek to win approval
(d) to side-track the issue

129. In the securities scam, the national credibility was at stake.
(a) on trial
(b) under pressure
(c) in danger
(d) challenged

130. There is no love lost between any two neighboring countries in the world.
(a) stop loving
(b) not on good terms
(c) in danger
(d) challenged

Directions. Q. 131-135: In these questions, group of four words are given. In each group, one word is wrongly -spelt. Find the wrongly-spelt word and mark in the Answer-Sheet.
131.
(a) Sergent
(b) Silhousette
(c) Session
(d) Somnambulist

132.
(a) Façade
(b) Inept
(c) Quotation
(d) Pursuasive

133.
(a) Demeanour
(b) Deodorise
(c) Demonstretor
(d) Demoralise

134.
(a) Courageous
(b) Outrangeous
(c) Languoreous
(d) Spacious

135.
(a) Lapped
(b) Murmurred
(c) Deterred
(d) Worshipped

Directions. Q. 136-140: In these questions, the first and the last sentences of the passage are numbered 1 and 6. The rest pf the passage is spilt into four parts and named P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the sentences and find out which of the four combinations is correct. Then find the correct answer.


136.
1. We do not know whether the machines are the masters or we are.
P: They must be given rather ‘fed' with coal and given petrol to drink from time to time
Q: Already man spends most of his time looking after and waiting upon them.
R: Yet we have grown so dependent on them that they have almost becomes the masters now.
S. It is very true that they were made for the sole purpose of being man's servants.
6. And if they don't get their meals when they expect them, they will just refuse to work.
(a) RSQP
(b) RSPQ
(c) SPQR
(d) SRQP

137.
1. The king of the oilfield is the driller.
P: During the process of drilling, gas and oil may be met.
Q: He is very skilled man.
R: If this rushes out and catches fire it is dangerous.
S: Sometimes he sends his drill more than a mile.
6. This danger is well-known and steps are taken to prevent it.
(a) PQRS
(b) PRQS
(c) QPRS
(d) RSQP

138.
1. When she got to her house, there was nothing to retrieve.
P: All valuables were smashed or stolen.
Q: The curtains were burned; books were ripped to shreds.
R: Her medals and trophies had been flung everywhere.
S: The house had been completely ransacked.
6. Mrs. M stood in the center of her bedroom looking at a ruined copy of the Holy book, forcing back her tears.
(a) PQRS
(b) PRQS
(c) SPRQ
(d) RSQP

139.
1. The student came late to the school.
P: He went home weeping.
Q: The watchman didn't allow him inside the school.
R: The boy was waiting outside for some time.
S: He then decide to go home.
6. It was bad day for him.
(a) QSPR
(b) QSRP
(c) QRSP
(d) QPSR

140.
1. Freedom is first of all a personal matter.
P: A man who will not submit to the discipline of his chosen occupation is not free to be a great surgeon, or engineer, or golfer, or executive.
Q: Life imposes a drastic discipline on all living things, including human beings.
R: We are free to eat poison or jump off a tall building, but not to escape the consequences.
S: We are bound by the laws of cause and effect.
6. Nature, moreover, binds us by arbitrary limits of mind and body; we are not free to do, by whatever effort, what is beyond our capacity.
(a) QRSP
(b) RSPQ
(c) PQRS
(d) SRQP

Directions. Q.141-150: In these questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence and indicate it by blackening the appropriate rectangle in the Answer Sheet.
141. A short poem or speech addressed to the spectators after the conclusion of a drama
(a) Prologue
(b) Dialogue
(c) Epilogue
(d) Monologue

142. One who loves books
(a) Scholar
(b) Bibliographer
(c) Teacher
(d) Bibliophile

143. Belief that war and violence are unjustified
(a) Neutralization
(b) Pessimism
(c) Naturalization
(d) Pacifism

144. A group of girls
(a) Bevy
(b) covey
(c) Troupe
(d) Coterie

145. Causing or ending in death
(a) Fatal
(b) Deadly
(c) Serious
(d) Dangerous

146. Military waking signal sounded in the morning
(a) Reveille
(b) Lullaby
(c) Anthem
(d) Soprano

147. Study of insects
(a) Ecology
(b) Embryology
(c) Entomology
(d) Biology

148. A person in his seventies
(a) Sexagenarian
(b) Septuagenarian
(c) Centurion
(d) Patriarch

149. One who has obstinate and narrow religious views
(a) Theosophist
(b) Bigot
(c) Philosopher
(d) Theologian

150. The sound of a funeral bell
(a) Knell
(b) Spell
(c) Dong
(d) Ding-dong

Directions. Q. 151-155: In these questions, a sentence has been given in Active Voice/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best express the same sentence in Passive/Active Voice.


151. Tell him to get out of our house.
(a) He is told to get out of our house.
(b) Let him be told to get out of our house.
(c) He might be told to get out of our house.
(d) He should be told that he may get out of our house.

152. Those who worked hard seldom obtained good marks.
(a) Good marks were seldom being obtained by those who worked hard.
(b) Good marks are seldom obtained by those who worked hard.
(c) Seldom had good marks been obtained by those who worked hard.
(d) Good marks were seldom obtained by those who worked hard.

153. Has the price-rise affected all the people?
(a) Have all the people been affected by the price-rise?
(b) Are all the people being affected by the price-rise?
(c) Had all the people being affected by the price-rise?
(d) Are all the people affected by the price-rise?

154. They pick the flowers fresh every morning.
(a) The fresh flowers are picked every morning by them.
(b) The flowers are fresh and picked every morning by them.
(c) The flowers are picked fresh every morning by them.
(d) The picked flowers are fresh every morning by them.

155. Everyone looked up to him.
(a) He was looked up to by everyone.
(b) He was looked up by everyone.
(c) He is looked up by everyone.
(d) He looks up by everyone.

Directions. Q. 156-165: In these questions, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the bold part at (a), (b) and (c) which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed your answer is (d).

156. He can't read this, nor can I.
(a) no, I never can
(b) no, I can't
(c) no, I don't
(d) No improvement

157. I brought four dozen of mangoes.
(a) dozens of mango
(b) dozens of mangoes
(c) dozens mangoes
(d) No improvement

158. The master was good at using pleasant names for unpleasant things in order to hoodwink the laboureres.
(a) euphemisms
(b) euphoria
(c) pleasantries
(d) No improvement

159. They had to put off until later the open-air performance because of heavy rain.
(a) postpone
(b) delay
(c) adjourn
(d) No improvement.

160. Dozens of phrases can be offered to describe style but perhaps the best one is : "Style-it is the man."
(a) but the best one is : " Style is the man."
(b) but perhaps the best one is : " Style is the man."
(c) but the best one is : " Style is the man."
(d) No improvement.

161. They have bought a new car, isn't it?
(a) haven't they?
(b) don't they?
(c) have they?
(d) No improvement.

162. Only a few persons can stand on entreaties.
(a) against
(b) with
(c) in
(d) No improvement.

163. I had my ears bored so I could wear my diamond ear-rings
(a) holed
(b) pricked
(c) pierced
(d) No improvement.

164. It is interesting to correspond the history of the 19th century with its literature.
(a) corroborate
(b) correlate
(c) command
(d) No improvement.

165. Didn't Mr. Sharma come to the office yet?
(a) Hadn't
(b) Hasn't
(c) Isn't
(d) No improvement.

Directions. Q. 166-175: In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given.

In most enterprises around the world, it is the Information Technology infrastructure that is undergoing the most rapid upgradation. Perhaps this is a direct result of the rate of .....166..... in the Information Technology industry, ......167..... with new .......168...... and business ......169...... invading our consciousness everyday. In this context, it is .....170.... of this new technology that looms......171..... as an issue .....172.... chief information officers of end-user organizations. Given the ....173.... of magnitude....174..... the investments required and associated .....175..... in human terms in order to effect change of this magnitude, this concern is hardly surprising.

166.
(a) rejection
(b) growth
(c) obsolescence
(d) magnificence

167.
(a) where
(b) hence
(c) what
(d) since

168.
(a) armies
(b) agencies
(c) enemies
(d) technologies

169.
(a) relations
(b) prospects
(c) applications
(d) agreements

170.
(a) absorption
(b) development
(c) delineation
(d) filtration

171.
(a) large
(b) wide
(c) across
(d) close

172.
(a) eluding
(b) facing
(c) confounding
(d) comprising

173.
(a) order
(b) priority
(c) quality
(d) gravity

174.
(a) in
(b) on
(c) for
(d) of

175.
(a) choices
(b) costs
(c) feelings
(d) possibilities

Directions. Q.176-180. In these questions you have one brief passage with five questions following the passage. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Passage
Every society must develop in its people a social responsibility. This is something that we, in India, have been falling short of.
We are very individualistic, and don't relate ourselves to our society as such. Very seldom do we actually go out and do something, which is beneficial to the society and which does not have a side-benefit for ourselves, as individuals. And this is another thing that must be built into the education system.
Our young boys and girls coming out must have a feeling for our society. There is a special responsibility that you have, that we all have in building up the spirit.. We have to see that what we learn is not used only; for our own personal benefits, that every task we do is such that it benefits the weak and the poor, as Gandhiji has said.
India, today, is striving out into the modern world. We are looking ahead to new technology to high technology, new methods, new types of employment, and an new dynamism in our economic growth.
But while we look ahead, we must not forget the millions who are still Below the Poverty Line. When we look at technology, when we look at science, when we look at development, our attention must not be diverted from what is still a major block in India -the poor and deprived groups. And everything we do must be targetted in a manner that the benefit will flow to the weak, the deprived and the depressed.
176. The author says that India
(a) wants to acquire new technology.
(b) does not want new technology.
(c) already has sufficient new technology.
(d) can export technology to other countries.

177. The author suggests that
(a) the poor and the weak must benefit from new technology.
(b) the poor and week produce new technology.
(c) the new technology must help the rich.
(d) the new technology is useless to the poor and weak.

178. What value does the author want to build into the educational system?
(a) Individual must work for themselves.
(b) Individual must work for the benefit of the society without expecting any return or personal benefits.
(c) Society must work for the benefit of the individuals.
(d) Side-benefit is a must for any special work.

179. According to the author, the Indian people
(a) are socially very responsible.
(b) lack social responsibility.
(c) have several responsibilities.
(d) are highly responsible.

180. Indians do not do anything beneficial to society unless
(a) there is a benefit for themselves.
(b) it involves personal sacrifices.
(c) other individuals are benefited.
(d) the whole society benefits by it.

Directions. Q.181-190. In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of the sentence has an error and blacken the rectangle [¦] corresponding to appropriate letter (a), (b) and (c). If there is no error then anser is (d).


181. I meant nothing (a) /less than (b) /to compel you to come. (c)/ No error (d).

182. Females (a)/ are not appointed (b)/ in our college. (c)/ No error (d).

183. He has read four plays (a)/ written by Shakespeare (b)/ by the end of his vacation. (c)/ No error (d).

184. The officer (a)/is angry on the clerk (b)/for not attending to the work. (c)/ No error (d).

185. Banks were developed to keep people's money safe (a)/ and to make it available (b) / when they need it. c)/ No error (d).

186. Based on the newspaper reports, (a)/ we can conclude that (b)/ many accidents caused by reckless driving. (c)/ No error (d).

187. He walked (a)/ till the (b)/end of the street. (c)/ No error (d).

188. The strain of all (a)/ the difficulties and vexation and anxieties (b)/ are more than he could bear. (c)/ No error (d).

189. In the background they could hear John laughing and joking loudly, (a)/ John was the life and soul of  any party. (b)/ and he was cracking a joke every few minutes. (c)/ No error (d).

190. I was thinking (a)/ if I could do (b)/ anything to help. (c)/ No error (d).

Directions. Q.191-195. in these questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

191. Impious
(a) Holy
(b) Mischievous
(c) Shrewd
(d) Irreverent

192. Freelance
(a) Self-betrayed
(b) Self-centred
(c) Self-employed
(d) Self-driven

193. Slither
(a) Slide
(b) Move
(c) Shake
(d) Slip

194. Apposite
(a) Contrary
(b) Bitter
(c) Appropriate
(d) Misleading

195. Scorn
(a) Ridicule
(b) Laugh
(c) Condemn
(d) Criticise

Directions. Q.196-200. in these questions, choose the word opposite to the meaning of the given word and mark it in the Answer-Sheet.
196. Cursory
(a) Final
(b) Through
(c) Impulsive
(d) Customary

197. Lackadaisical
(a) Enthusiastic
(b) Intelligent
(c) Classical
(d) Irresponsible

198. Sublime
(a) Inferior
(b) Deficit
(c) Ridiculous
(d) Crooked

199. Evident
(a) Definite
(b) Careless
(c) Clear
(d) Obscure

200. Insolent
(a) Arrogant
(b) Humble
(c) Ashamed
(d) Ignorant

Answers Part - III

1. (b) 2. (a) 3. (c) 4. (a) 5. (a)
6. (d) 7. (c) 8. (c) 9. (b) 10. (d)
11. (b) 12. (a) 13. (c) 14. (d) 15. (c)
16. (d) 17. (d) 18. (c) 19. (a) 20. (a)
21. (c) 22. (b) 23. (b) 24. (a) 25. (b)
26. (d) 27. (a) 28. (c) 29. (a) 30. (d)
31. (d) 32. (a) 33. (a) 34. (c) 35. (a)
36. (b) 37. (c) 38. (b) 39. (b) 40. (b)
41. (b) 42. (a) 43. (c) 44. (b) 45. (a)
46. (b) 47. (a) 48. (d) 49. (b) 50. (a)
51. (a) 52. (b) 53. (b) 54. (a) 55. (b)
56. (d) 57. (a) 58. (b) 59. (a) 60. (c)
61. (b) 62. (c) 63. (b) 64. (a) 65. (d)
66. (c) 67. (a) 68. (c) 69. (a) 70. (b)
71. (a) 72. (a) 73. (d) 74. (b) 75. (b)

5 Comments

  1. i have just copleted my bcom ,and applied for the ssc audit 2009 exam,i m very serious regarding crcking the exam but i am felling insecure because of lack of study material and guidance plz help
    and plz do send if u have any solved papers

    Reply
  2. Respected Sir/Madam,

    I have a exam of Commercial Audit Examination-2009 in June but i don't no the how is there questions and patterns and i also have never any previous year's questions papers from which i got a direction for right preparation. and please send the airthmatic and commercial audit solved papers

    Plz send me some solved previous papers for my e-mail or your websites four you kind needful.

    Thanking you,

    Sandeep

    Reply
  3. am appearing for Research officer in Deptt of planning in HP can anyone advsise what is syllabus for the entrance exam.

    thanks

    Reply
  4. respected sir,
    could you pliz, tell me about the best sources for general english improvement..means..which books/sites i should study for banking po cum ssc examinations....

    i'll be highly obliged to you if you help me in this regard!

    with regards,

    veer

    Reply
  5. I have a exam of Tax Assistant in up comming December and i have never any Previous year's question papers from which i got a direction for right preparation.

    Plz. send me some solved Previous exams papers.

    Thank You

    Reply

Leave a Reply