Corporation Bank Solved Sample Paper: Socio Economic GK

Here is a Sample Paper for Corporation Bank Probationary Officer Exam. Its is based on the question paper set in the year 2007 for General Awareness on Socio-Economic Developments section of the question paper. We hope you will find it helpful.

1.
Mr. Gordon Brown has taken over as the Prime Minister of –
(a) Italy
(b) Canada
(c) France
(d) South Africa
(e) Britain

2.
Justice A.R.Lakshmanan’s name was recently in news as he has taken over as the-
(a) Chief Justice of India
(b) Chairman of the 18th Law Commission
(c) Chief Justice of Allahabad High Court
(d) Chairman of the Union Public Service Commission
(e) None of these

3.
Which of the following was the name of the space shuttle which brought Sunita Williams and few others on the earth recently?
(a) California
(b) Mir Space
(c) Boston Marathon
(d) Edwards
(e) Atlantis

4.
The Government of India recently announced a special Rashtriya Krishi Vikas Yojana so that States can better their Agricultural output and performance. The size of the package is around –
(a) Rs. 20,000 crore
(b) Rs. 25,000 crore
(c) Rs. 30,000 crore
(d) Rs. 35,000 crore
(e) Rs. 40,000 crore

5.
Which of the following organizations/agencies has recently floated a Private Equity (PE) Fund with an initial corpus of Rs. 100 crore to help its client to further expand their business activities?
(a) NABARD
(b) SIDBI
(c) ECGC
(d) IDBI Bank
(e) None of these

6.
Which of the following Software Companies recently launched its educational portal ‘Unlimited Potential’ in India?
(a) Microsoft
(b) Infosys
(c) Wipro
(d) TCS
(e) None of these

7.
Which of the following monuments of India is now one of the Seven New Wonders of the World?
(a) Mughal Garden of the Rashtrapati Bhawan
(b) Dal Lake of Srinagar
(c) Gol Gumbaj of Bijapur
(d) Victoria Memorial of Kolkata
(e) Taj Mahal

8.
The Indian Navy recently commissioned its new Warship ‘INS Jalashwa’. The ship is acquired from-
(a) France
(b) Russia
(c) Britain
(d) Germany
(e) U.S.A

9.
Which of the following activities does not form a part of the functions of a well established Banking Company?
(a) Liquidity Management
(b) Forex Management
(c) Outsourcing Back room operators
(d) Enhancing/Forecasting/Monitoring cash flow
(e) Frequency Modulation of Delivery channels

10.
A steeprise in the share prices of which of the following Group of Companies recently has made its Chairman India’s first only trillionire?
(a) Aditya Birla Group of Companies
(b) Reliance Industries
(c) Tata Group of Companies
(d) Wipro
(e) None of these

11.
Which of the following events is not associated with the game of Tennis?
(a) French Open
(b) Australian Open
(c) US Open
(d) Formula Renault V-6
(e) Wimbledon

12.
Which of the following organizations has celebrated recently its silver jublie?
(a) ECGC
(b) State Bank of India
(c) SIDBI
(d) SEBI
(e) NABARD

13.
Who among the following cricketers completed 15,000 runs in ODIs?
(a) Rahul Dravid
(b) Ricky Ponting
(c) Brian Lara
(d) Sachin Tendulkar
(e) Sourav Ganguly

14.
Which of the following State Governments has set up a committee to consider the claim of the Gujjar community to be included in the list of scheduled tribes?
(a) Punjab
(b) Madhya Pradesh
(c) Bihar
(d) Haryana
(e) Rajasthan

15.
With the purpose of raising capital in the share market, the first public issue of share of the company to the investors is called…………..
(a) Initial public proposal
(b) Inclusive proposal
(c) Mutual fund
(d) Haze fund
(e) None of these

16.
Who among the following chess players won the GM Open Championship, organized recently in Luxembourg?
(a) Vishwanath Anand
(b) Koneru Humpy
(c) K.Shashikaran
(d) P.Harikrishna
(e) None of these

17.
Which of the following events took place on July 21, 1969, which termed as ‘universal wonder’ in the human history?
(a) Landing of Appolo-II on moon
(b) Invention of atom bomb
(c) Invention of Super computer
(d) Heart transplant
(e) None of these

18.
Which of the following pairs of countries is the largest arms as per data issued by the Stockholm International Peace Research Institute, Sweden?
(a) India-China
(b) China-Pakistan
(c) India-Pakistan
(d) Iran-China
(e) None of these

19.
Recently, Francisco Totty of Italy announced his retirement from international matches. Francisco Totty is a famous player of …………..
(a) Lawn Tennis
(b) Football
(c) Badminton
(d) Cricket
(e) Golf

20.
Finance Minister of India, recently, expressed his concern over the falt in production of food grains in India.
What has been the approximate quantity of food production during the last few years?
(a) 100 million tonnes
(b) 150 million tonnes
(c) 200 million tonnes
(d) 250 million tonnes
(e) 300 million tonnes

21.
What approximate amount of help has Mayawati sought from the Center to expedite the development of backward areas of Uttar Pradesh?
(a) Rs. 50,000 crore
(b) Rs. 60,000 crore
(c) Rs. 70,000 crore
(d) Rs. 80,000 crore
(e) Rs. 1,00,000 crore

22.
Charges of corruption against the Chief Justice were dismissed and termination of his service was cancelled by the Supreme Court of which of the following countries/
(a) Bangladesh
(b) Nepal
(c) Pakistan
(d) Iran
(e) None of these

23.
What percentage of rural income is obtained from agricultural activities of the country as per data given to press by the Union Finance Minister in an interview?
(a) 20%
(b) 25%
(c) 35%
(d) 43%
(e) 53%

24.
In which of the following States, the Government of India is planning to set up a ‘National Institute of Handloom Technology’?
(a) Tamil Nadu
(b) Kerala
(c) Andhra Pradesh
(d) Orissa
(e) None of these

25.
‘Novartis’ a Swiss based firm is operating in India in big way- Novartis has its business in which of the following sectors in India?
(a) Textile
(b) Diamond Mining
(c) Pharma
(d) Paper Newsprint
(e) Steel and Iron

ANSWERS:

1. (e), 2. (b), 3. (e), 4. (b), 5. (b), 6. (a), 7. (e), 8. (e), 9. (e), 10. (b)
11. (d), 12. (e), 13. (d), 14. (e), 15. (a), 16. (b), 17. (a), 18. (a), 19. (b), 20. (c)
21. (d), 22. (c), 23. (a), 24. (e), 25. (c)


More Sample Question Papers:

You can find more sample papers here: Computer, English, Reasoning, Maths, General Knowledge

1 Comment

  1. i need some more previous model papers of corporation bank

    Reply

Leave a Reply