Bank IT Officer Exam Sample Paper

We are posting a Sample Paper for Specialist IT Officer Examination conducted for recruitment of Specialist IT Officer by IBPS, SBI and other PSUs. Attempt all the sample questions below and evaluate you score. If you need help, we also provide IT Officer Study Material.

You may also want to read about Syllabus for Bank IT Officer Exams. Here are some questions to practice.

1. The ________ states that a foreign key must either match a primary key value in another relation or it must be null.

(a) entity integrity rule

(b) referential integrity constraint

(c) action assertion

(d) composite attribute

(e) None of these

2. An applet ________

(a) is an interpreted program that runs on the client

(b) tracks the number of visitors to a Website

(c) is a compiled program that usually runs on the client

(d) collects data from visitors to a Website

(e) None of these

3. A ________ sometimes called a boot sector virus, executes when a computer boots up because it resides in the boot sector of a floppy disk or the master boot record of a hard disk.

(a) system virus

(b) Trojan horse virus

(c) file virus

(d) macro virus

(e) None of these

4. Which error detection method uses one's complement arithmetic?

(a) Simply parity check

(b) Checksum

(c) Two-dimensional parity check

(d) CRC

(e) None of these

5. A result of a computer virus can NOT lead to ________ .

(a) Disk Crash

(b) Mother Board Crash

(c) Corruption of program

(d) Deletion of files

(e) None of these

6. The network interface card of LAN is related to following layer of OSI Model

(a) Transport

(b) Network

(c) Data Link

(d) Physical

(e) All of these

7. Which of the following does NOT describe a data warehouse?

(a) Subject-oriented

(b) Integrated

(c) Time-variant

(d) Updateable

(e) None of these

8. Which of the following is TRUE ?

(a) Logical design is software-dependent

(b) In a distributed database, database is stored in one physical location

(c) Conceptual design translates the logical design into internal model

(d) Logical design is software independent

(e) None of these

9. A range check ________

(a) ensures that only the correct data type is entered into a field

(b) verifies that all required data is present

(c) determines whether a number is within a specified limit

(d) tests if the data in two or more associated fields is logical

(e) None of these

10. The total set of interlinked hypertext documents worldwide is-

(a) HTTP

(b) Browser

(c) WWW

(d) B2B

(e) None of these

11. With the object-oriented (OO) approach, an object encapsulates, or ________ .a programmer.

(a) carries out, the details of an object for

(b) hides, the details of an object from

(c) reveals, the details of an object to

(d) extends, the details of an object beyond

(e) None of these

12. Every computer connected to an intranet or extranet must have a distinct ________

(a) firewall

(b) proxy server

(c) IP address

(d) domain name

(e) None of these

13. A table of bits in which each row represents the distinct values of a key?

(a) Join index

(b) Bitmap index

(c) B + Tree

(d) Hierarchical index

(e) None of these

14. The degree of detail that should be incorporated into a database depends on what?

(a) Data integrity

(b) The type of database

(c) The user's perspective

(d) The business practices and policies

(e) None of these

15. The ________ converts digital signals to analog signals for the purpose of transmitting data over telephone lines.

(a) Modem

(b) Router

(c) Gateway

(d) Bridge

(e) All of these

16. Before a package can be used in a java program it must be ________ .

(a) executed

(b) referenced

(c) imported

(d) declared

(e) None of these

17. Choose the correct way to indicate that a line in a C++ program is a comment line, that is, a line the will not be executed as an instruction ________ .

(a) begin the line with a # sign

(b) begin the line with double slashes (/ /)

(c) begin and end the line with double hyphens (- _ -)

(d) indent the line

(e) None of these

18. Programming language built into user programs such as Word and Excel are known as ________

(a) 4GLs

(b) macro languages

(c) object-oriented languages

(d) visual programming languages

(e) None of these

19. Firewalls are used to protect against ________ .

(a) Unauthorized Attacks

(b) Virus Attacks

(c) Data Driven Attacks

(d) Fire Attacks

(e) All of these

20. This is a standard way for a Web server to pass a Web user's request to an application program and to receive data back to forward to the user-

(a) Interrupt request

(b) Forward DNS lookup

(c) Data-Link layer

(d) File Transfer Protocol

(e) Common gateway interface

21. Three SQL, DDL, CREATE commands are ________ .

(a) Schema, Base and Table

(b) Base, Table and Schema

(c) Key, Base and Table

(d) Schema, Table and View

(e) None of these

22. Data are ________ in client/server computing.

(a) never sent to the client machine

(b) sent in very large sections to save processing time

(c) sent only upon the client's request

(d) sent in complete copies for the client to filter and sort

(e) sent from the client to the server for processing

23. Which of the following will NOT eliminates the ambiguities of a null value?

(a) Define the attribute as required

(b) Define subtypes

(c) Define each attribute as having an initial value that is recognized as blank

(d) Define supertypes

(e) None of these

24. The ________ directory is mandatory for every disk.

(a) Root

(b) Base

(c) Sub

(d) Case

(e) None of these

25. This is a group of servers that share work and may be able to back each other up if one server fails.

(a) Channel bank

(b) Cluster

(c) Tiger team

(d) Serverless backup

(e) Logical unit

Also check out IBPS IT Officer Sample Questions for more questions based on the Professional Knowledge section. IT Officer Study Material is also provided by GJ Tutorial.

ANSWERS

1. (b), 2. (a), 3. (a), 4. (b), 5. (b)
6. (d), 7. (d), 8. (a), 9. (c), 10. (c)
11. (b), 12. (c), 13. (b), 14. (b), 15. (a)
16. (d), 17. (b), 18. (b), 19. (a), 20. (e)
21. (d), 22. (c), 23. (d), 24. (c), 25. (b)

Candidates are advised to study the syllabus for the qualifying exam for respective posts. i.e. if the post asks for minimum Eligibility as MCA, you should study the syllabus for MCA.



139 Comments

  1. hey please send me professional question model paper on Oriental Insurance Corporation in India in Administrative Post no.1 .I have passed mca but i have no idea about that questions please send me .............

    Reply
  2. Please send me IT specialist officers sample questions & answers for Indian overseas bank recruitment.
    Expecting an early reply
    Regards
    Prabha

    Reply
  3. Hi...... I have applied for the Dena bank specialist officer .Kindly send me the sample paper specially the descriptive paper for IT officer.

    Reply
  4. plz send me solved it officers question paper

    Reply
  5. Plz send me sample paper of oriental insurance exam (Gerneralist Group D). Thnx a ton.

    Reply
  6. hi I am dipika I have applied for the Dena bank specialist officer .Kindly send me the sample paper specially the descriptive paper for IT officer.

    Reply
  7. please send me sample computer programmer questions at my email add. thank you

    Reply
  8. please send me It officers syllabus $ about books

    Reply
  9. Please send me the sample paper and syllabus for the TTA. exam

    Thanks& Regs.
    Sandip

    Reply
  10. please send me the solved question papers of federal bank.

    Reply
  11. pls guide me as to how to prepare for pnb (deputy manager) financial analyst exam. Kindly send me the model paper.

    Reply
  12. please send me sample paper of bank specialist officer(IT OFFICER) as early as possible. and also tell me how to make preparation for it.

    Reply
  13. please send me sample paper bank specialist officer(IT OFFICER) as early as possible.

    Reply
  14. Please provide me the IT Officer Sample Questions

    Reply
    • plz send 2008, 2007, 2006 & 2005 solved question paper of fedral bank

      Reply
  15. your site is very good it is my first i have opened ur site
    i want to give civil services exam but i dont know vat r the procedure or vat is d syllabus to give this exam plz help me

    Reply
  16. How to prepare Bank IT officer's Exam's.
    Where to get materials

    Reply
  17. How to prepare Bank IT officer's Exam's.
    Where to get materials

    Reply
  18. plz send IT officer paper to above candidates

    Reply
  19. PLEASE SEND ME PARLIAMENT OF INDIA(JRC)previous years question papers except(at my id) 2007 which i have already got from ur site. THANKYOU

    Reply
  20. Pls send me the UIIC,Ltd MCA/CS/IT sample paper of IT officer post as the earliest.

    Reply
  21. When the results of the Prob and IT Officers for Allahabad will come out? Anyone has any idea on this?

    Reply
  22. please send me general awareness quesyion for bank po exams

    Reply
  23. plz mail me sm material to study for NABARD
    + previous yrs papers of Engineers india limited.

    Reply
  24. how to prepare for exam

    Reply
  25. tel me what is criteria for computer officer post in banking

    Reply
  26. Hi,

    Pls can any one send me the study material or sample exam papers of HPCL INformation system officers exam

    Thanks in advance

    pls can any one send me the material as soon as possible

    Reply
  27. can anybody send me NABARD model papers for assistsnt manager written test.

    Reply
  28. Hi folks,

    Can anybody send me model papers for NBARD Assistent monager written test.
    Thank You in advance.
    Punnarao

    Reply
  29. any one please give me Allahabad bank IT officer exam paper type ques.Any kind of.

    Thank you

    Reply
  30. I'll be grateful if you kindly send me sample papers of descriptive type questionsin Allahabad banks IT officer on my email id. Its urgent.

    Reply
  31. I'll be grateful if you kindly send me sample papers of Allahabad banks IT officer on my email id. Thanx in advance.

    Reply
  32. CAN ANY ONE GIV ME INFORMATION REGARDING DESCRIPTIVE PAPER OF ALLHABAD BANK FOR IT OFFICER in

    E & TC. field

    PLEASE I NEED IT .....
    THANKHS

    Reply
  33. Can any one send me the Syllabus/Sample papers for IT Officer exam in Allahabad bank,

    Reply
  34. CAN ANY ONE GIV ME INFORMATION REGARDING DESCRIPTIVE PAPER OF ALLHABAD BANK FOR IT OFFICER
    PLEASE I NEED IT .....
    THANKHS

    Reply
  35. hi, please provide me sample papers for Officer IT in Allahabad bank.

    Reply
  36. Hi all,
    can u please send me the Bank IT oficer model descriptive questions .

    Thanks and regards
    Ravikiran.

    Reply
  37. i am applied for nic exam ,can any please help me by telling the sample question paper of nic , i would be very much tankfull to you

    Reply
  38. Please send me the canara bank specialist officers previous question papers

    Reply
  39. pls send me sample question paper for allahabad bank IT officer exam pls i really need it

    Reply
  40. Hiiiiiiiiii Everybody,
    For Preparation of Allahabad Bank Exam, Use R.Guptas Book name BANK IT OFFICER EXAM.

    this will very helpful for prepration of this exam...

    Reply
  41. please send me the syllabus for IT-officer allahbad bank

    Reply
  42. also sample papers of syndicate bank IT officer

    Reply
  43. please send me sample paper of Allahabad bank specialist officer(IT OFFICER) and Probationary Officers Post as early as possible.thanks.

    Reply
  44. please send me sample paper of Allahabad bank specialist officer(IT OFFICER) and Probationary Officers Post as early as possible.thanks.

    Reply
  45. please send me sample paper of Allahabad bank specialist officer(IT OFFICER) as early as possible.thank you

    Reply
  46. please send me sample paper of Allahabad bank specialist officer(IT OFFICER) as early as possible.thanking u

    Reply
  47. please send me sample paper of Allahabad bank specialist officer(IT OFFICER) as early as possible. and also tell me how to make preparation for it.

    Reply
  48. plz send me Allahabad bank Officer IT sample paper for technical descriptive...

    Reply
  49. Sir, Plz send me HPCL Information Systems Officers model papers n also syllabus...Thanks in advance.....Plz send it as early as possible.....

    Reply
  50. Sir, Please send me HPCL Information Systems Officers Exam model papers and also previous papers of HPCL Information Systems Officers Exam.............

    Reply
  51. Sir, Plz send me HPCL Information Systems Officers,SBI bank IT Specialist Officers model papers n also syllabus...Thanks in advance.....Plz send it as early as possible.....Sir, Plz send me HPCL Information Systems Officers,SBI bank IT Specialist Officers model papers n also syllabus...Thanks in advance.....Plz send it as early as possible.....I have applied for officer IT(JMGS-I) of Allahabad Bank.Can anyone send me any previous papers please.

    Reply
  52. m applied in allahabad IT OFFICER it's my 1st attempt can u pls give me suggestion abut exam like:-
    1. how prepare for it.
    2. previous papers .
    3. books for computer science objective.
    4. main topic from computer.
    5. which prog.language is asked by them.

    m waiting for your reply .thanx in advance

    Reply
  53. m applied in allahabad IT OFFICER it's my 1st attempt can u pls give me suggestion abut exam like:-
    1. how prepare for it.
    2. previous papers .
    3. books for computer science objective.
    4. main topic from computer.
    5. which prog.language is asked by them.

    m waiting for your reply .thanx in advance

    Reply
  54. Please send me the sample question paper for Officer IT/Manager IT of Allahabad bank whose exam is scheduled on 01/03/2009.I shall be grateful to you

    Reply
  55. pls tell me how to get ALLAHABAD BANK (Officer IT ) it officers exam pattern . kindly send me model paper

    Reply
  56. hiiiii i m anand i have applied for the it officer of allahabad bank plzz send me some technical questions and general awarness as earlier as possible before 23 of feb

    Reply
  57. Plz send me the Allahabad Bank sample paper for IT Security Manager as soon as possible.Plz…Thnx in advance

    Reply
  58. I will be appearing for nic and sbi specialist officer examination shortly..I require the paper pattern and mock papers,and solutions to the paper asap,could you tell me how do i get that!

    Reply
  59. Plz send me across the sample paper,particularly Descriptive Professional paper for Officer-IT,for Allahabad Bank.

    Reply
  60. i am applied for nic exam ,can any please help me by telling the sample question paper of nic , i would be very much tankfull to you

    Reply
  61. hello all

    I have applied in allahabad IT OFFICER it's my 1st attempt can u pls give me suggestion abut exam like and also send me the syll. & Ques paper:-

    m waiting for your reply .thanx

    Reply
  62. hiiii i am unable find the solved descriptive papers of IT officer of Allahabad bank .plz send me papers...
    thanks & regards

    Reply
  63. pls tell me how to get ALLAHABAD BANK (Officer IT ) it officers exam pattern . kindly send me model paper

    Reply
  64. hiiii i am unable find the solved descriptive papers of IT officer of allahabad bank .plz send me papers...
    thanks n regards

    Reply
  65. hiiii i am unable find the solved papers of IT officer n PO. of allahabad bank .plz send me papers...
    thanks n regards
    priyanka...

    Reply
  66. hi i have applied for the post IT officer and PO of allahabad bank .plzzzz send me solved papers........
    thanx n regards
    priyanka

    Reply
  67. PLease send me some bank it office paper

    Reply
  68. Please send me some allahabad(Bank ) It Office paper.
    I will be vry thankful to you.

    Reply
  69. please send me state bank of india it officers sample papers.

    Reply
  70. hello sir,
    i am applied in allahabad IT OFFICER. can u pls give me suggestion abut exam like:-
    1.how i can prepare for it.
    2. previous papers .
    3. books for computer science objective.
    4 . main topic from computer.
    5.which prog.language is asked by them.
    i am waiting for your reply .

    thanks & Regards
    Zahid Khan

    Reply
  71. hello sir,
    i am applied in allahabad IT OFFICER it's my 1st attempt can u pls give me suggestion abut exam like:-
    1. how prepare for it.
    2. previous papers .
    3. books for computer science objective.
    4 . main topic from computer.
    5.which prog.language is asked by them.
    i am waiting for your reply .

    thanx in advance

    Reply
  72. hello sir,

    m applied in allahabad IT OFFICER it's my 1st attempt can u pls give me suggestion abut exam like:-
    1. how prepare for it.
    2. previous papers .
    3. books for computer science objective.
    4 . main topic from computer.
    5.which prog.language is asked by them.

    m waiting for your reply .thanx.

    Reply
  73. Can anyone plz provide me study material and sample or old papers for bank IT officers JMG-I and MMG-II

    Reply
  74. i need some material regarding the test of it officer paper
    may u help me?

    Reply
  75. hello sir,
    i have applied for the post of "scientific officer" in NATIONAL INFORMATIC CENTER.please tell me the syllabus that i have to cover to face this exam. And also send me the previous question papers.

    thank you....

    Reply
  76. Dear Sir:

    I Have Applied for the Post of Assistant Engineer in P.S.E.B
    My qualification is B.Tech in Computer Science. Can You Please Send me Samle Paper for the same.

    I have also one another question that the paper will be same for All streams in B.tech or will be Different for Each Stream.

    Reply
  77. pls send the sample papers/links/previous papers of officer IT.

    Reply
  78. Dear Sir,
    i have fill the it officer in allahabad bank
    so plz if u can send me the sample papaer or syllabus realated to it plz
    i shall be thank full to u.

    Reply
  79. hello sir i have fill the it officer in allahabad bank
    so plz if u can send me the sample papaer or syllabus realated to it plz
    i shall be thank full to u.

    Reply
  80. Plz supply me the syllabus for PGT (computer science )Navodaya Vidayalya Samiti

    Reply
  81. please send the syllabus and sample papers of officer IT(JMGS-I) of Allahabad Bank

    Reply
  82. please send the syllabus and sample papers of officer IT(JMGS-I) of Allahabad Bank, exam on 01 mar 2009.

    Reply
  83. please send the sample papers/links/books of officer IT(JMGS-I) of Allahabad Bank.
    thanks in advance

    pawan kumar

    Reply
  84. please send the sample papers/links/books of officer IT(JMGS-I) of Allahabad Bank.
    thanks

    pawan kumar

    Reply
  85. sir please send me syllabus of IT-officer allahabad bank

    Reply
  86. Hi,

    please send the sample papers/links/books of officer IT(JMGS-I) of Allahabad Bank.

    Thanks

    Reply
  87. when will the results of written test for the officer's post conducted by karnataka bank on 04/01/2009 be published. where can i find it.

    Reply
  88. dear sir

    can anybody please send me the latest question paper of
    reasoning,computer objective type question
    of Bank IT/Specialist/Computer Officer Exam.
    i will be very thankful to you.

    thanks in advanced.
    manav

    Reply
  89. Plz send me d I.T. officer sample papers of various banks.

    3 cheers!!

    Reply
  90. plz send me d I.T. officer sample papers(descriptive) of various banks.

    Reply
  91. plz send me d oriental insurance admin officer sample questions.exam is on 11 jan

    Reply
  92. ple send me d karnataka bank officer recruitment sample questions and answers. exam is on 04 jan ple mail me,,,,,,,,,,,

    Reply
  93. plz send me d oriental insurance admin officer sample questions.exam is on 11 jan

    Reply
  94. Please send me exam papers of "Marketing Manager"...Thanks

    Reply
  95. Please send me the sample paper and syllabus for the pnb deputy manager exam for IT OFFICER.

    Reply
  96. HELLO SIR
    am applying for Management Trainee in Food Corporaion of India . Kindly send me the previous questions and syllabus for the exam.]
    Thanking you
    Mahalakshmi

    Reply
  97. please send me the sample paper for oriental insurence company Ltd.(Post-Administrative officer).Exam is going to be held on 11/01/09

    Reply
  98. please send me the sample paper for oriental insurence company Ltd.(Post-Administrative officer).Exam is going to be held on 11/01/09.

    Reply
  99. Please,send me sample papers for IT officers exams conducted in various public/private sector banks.Also,plz send me the general syllabus/pattern for these mode of examinations.

    Reply
  100. please send me the sample paper for oriental insurence company Ltd.(Post-Administrative officer).Exam is going to be held on 11/01/09.

    Reply
  101. please send me the sample paper for oriental insurence company Ltd.(Post-Administrative officer).Exam is going to be held on 11/01/09.

    Reply
  102. please send me the sample paper for oriental insurence company Ltd.(Post-Administrative officer).Exam is going to be held on 11/01/09.

    Reply
  103. can u please send me the exam pattern for oriental insurance Specialist post.also send me the syllabas and sample question papers.
    thanks in advance

    Reply
  104. can u please send me the exam pattern for oriental insurance administrative post....
    well thanks in advance

    Reply
  105. sir pls send central bank exam sample paper send .

    Reply
  106. i applied for the post of administrative officer(IT)in oriental insurance company.so plz send me previous question papers and model question papers.

    Reply
  107. Sir,

    pls send me model question paper s and previous question pa[er for BSNL TTA exam.

    Thanks
    Shibu

    Reply
  108. Hi,
    kindly send me the question patterns with some sample questions for United bank india's Manager (IT) post

    Thanks,

    Suryansu

    Reply
  109. please send me state bank of india it officers sample papers.

    Reply
  110. plz send me sample question paper for BEL Pro.Eng. post.

    Reply
  111. pl. send the question bank of specialist officer's written exam at my email address

    Reply
  112. plz send me the Bank sample paper for deputy IT manager post at d earliest…plz any1..thanx in advance:)

    Reply
  113. Plz send me Bank PO and clerk sample paper and IT manager and Computer related competive questions.

    Reply
  114. @Sarbjit -

    we didn't rcvd any sample paper for iT exam of PNB

    Reply
  115. plz send me the PNB sample paper for deputy IT manager post at d earliest…plz any1.

    Reply
  116. please send me previous question papers of I.T.Officer exam in andhra bank or any other banks

    Reply
  117. Originally Posted By sreesir
    plz send me the sample paper of Andhra bank IT officer exam paper before 27.9.08.

    Reply
  118. Originally Posted By shansir
    plz send me the sample paper of Andhra bank IT officer exam paper as soon as possible.

    Reply
  119. Originally Posted By riteshpls tell me how to get punjab national bank (deputy manager ) it officers exam pattern . kindly send me model paper

    Reply
  120. plz send me IT officers exam model paper and also previous model papers with solution.

    Reply
  121. sir
    plz send me the previous years paper and the new sample papers and if possible the study material related to the exam - PNB Deputy Manager (IT).
    as the date of exam is approaching, u r requested to send it IMMEDIATLY

    Reply
  122. sir
    plz send me the sample paper of Andhra bank IT officer exam Descriptive type paper as soon as possible.

    Reply
  123. please send me PNB sample paper for IT manager and the expected syllabus

    Reply
  124. pls tell me how to get punjab national bank (deputy manager ) it officers exam pattern . kindly send me model paper.

    Thanx in advance

    Reply
  125. sir
    plz send me the sample paper of Andhra bank IT officer exam paper as soon as possible.

    Reply
  126. please send me previous question papers of I.T.Officer exam in andhra bank or any other banks

    Reply
  127. please tell me PNB related modal papers asap

    Reply
  128. can u provide me study material and sample or old papers for bank IT officers JMG-I and MMG-II

    Reply
  129. pls send me the sample paper of andhra bank IT officer(JMGS 1)

    Reply
  130. plz send me the PNB sample paper for deputy IT manager post at d earliest…plz any1..thanx in advance:

    Reply
  131. please send me the sample paper of it officer for pnb as soon as possible

    Reply
  132. sir
    plz send me the sample paper of Andhra bank IT officer exam paper as soon as possible.

    Reply
  133. sir
    plz send me the sample paper of punjab national bank it officer exam papaer as soon as possible.

    Reply
  134. pls tell me how to get punjab national bank (deputy manager ) it officers exam pattern . kindly send me model paper

    Reply
    • plzz tell me how to prepare for IT OFFICER in various banks and also about the study matterial thanks

      Reply
  135. pls tell me how to get punjab national bank (deputy manager ) it officers exam pattern . kindly send me model paper

    Reply
  136. @Viveka kaushik -
    Please check your e-mail for PNB Sample Papers

    Reply

Leave a Reply