AAI Sample Questions Paper: Written Exam for Recruitment

Airport Authority of India conducts a written test for recruitment of many posts. The syllabus usually has a technical as wells as a non-technical section. Reasoning is one of the major component of the non-technical exam. Here are some questions that will help you prepare for the AAI Written Test.
1. In a row of children, Manoj is fifteenth from the left end of the row. If he is shifted towards the right end of the row by four places, he becomes eighth from the right end. How many children are there in the row?
(a) 27
(b) 26
(c) 28
(d) 24
2. How many such numerals are there in the number 2576489, which will remain at the same position when arranged in ascending order from left to right?
(a) One
(b) Two
(c) Three
(d) More than three
3. In a class of 40 children, Manmeet’s rank is eighth from the top. Vishal is five ranks below Manmeet. What is Vishal’s rank from the bottom?
(a) 27
(b) 29
(c) 28
(d) 26
4. Three of the following four are alike in a certain way. Find the one that does not belong to this group?
(a) Coriander
(b) Mustard
(c) Cumin
(d) Clove
5. ‘Seed’ is related to ‘Fruit’ in the same way as ‘Fruit’ is related to:
(a) Tree
(b) Branch
(c) Flower
(d) Petal
6. Three of the following four are alike in a certain way. Find the one that does not belong to this group?
(a) Van
(b) Truck
(c) Cargo
(d) Trolley
7. If it is possible to make a three digit number, which is perfect square of a two digit number from the second, the fourth and the eighth digits of 31792056 using each digit only once, what is the two digit number? If the perfect square cannot be formed, your answer is ‘N’ and if more than one such numbers can be formed , your answer is ‘X’
(a) 14
(b) 16
(c) N
(d) X
8. Pointing to a woman, Suresh said, she is the daughter of my grandfather’s only daughter. How is Suresh related to the woman?
(a) Brother
(b) Cousin
(c) Uncle
(d) Cannot be determined
9. ‘Visual’ is related to ‘Light’ in the same way as ‘Audio’ is related to:
(a) Voice
(b) Sound
(c) Drama
(d) Noise
10. ‘Jackal’ is related to ‘Carnivorous’ in the same way as ‘Goat’ is related to
(a) Omnivorous
(b) Carnivorous
(c) Herbivorous
(d) Multivorous
11. In a certain code ‘DESCRIBE’ is written as ‘FCJSDTFE’. How will ‘CONSIDER’ be written in that code?
(a) SPEJTOPD
(b) SEFJTOPD
(c) QFETJOPD
(d) QEFJTOPD
12. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Shampoo
(b) Talcum Powder
(c) Hair Oil
(d) Cosmetics
13. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) 71
(b) 73
(c) 67
(d) 77
14. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Leaf
(b) Flower
(c) Branch
(d) Pollen
15. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Jasmine
(b) Rose
(c) Dahlia
(d) Lotus
16. ‘Radish’ is related to ‘Root’ in the same way as ‘Brinjal’ s related to
(a) Fruit
(b) Stem
(c) Flower
(d) Root
17. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
(a) Physiology
(b) cardiology
(c) Pathology
(d) Radiology
18. ‘Iron’ is related to ‘Metal’ in the same way as ‘Brass’ is related to
(a) Iron
(b) Alloy
(c) Copper
(d) Zinc
19. In a certain code RAID is written as %#ê$, RIPE is written as %ê@©. How is DEAR written in that code?
(a) @©#%
(b) $@#%
(c) @$#%
(d) $©#%
20. If blue is called red, red is called green, green is called black and black is called white, what is the colour of grass?
(a) red
(b) black
(c) white
(d) green
Directions (21-25): In each of the question below are given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the three given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts, and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. Give the answer:
(a) if only conclusion I follows.
(b) if only conclusion II follows.
(c) if either conclusion I or II follows.
(d) if neither conclusion I nor II follows.
(e) if both conclusions I and II follow.
21. Statements:
a. Some pins are forks.
b. All forks are keys.
c. No key is lock.
Conclusions:
I. Some forks are pins.
II. No lock is a pin.

22. Statements:
a. Some shirts are trousers.
b. Some trousers are jackets.
c. All jackets are shawls.
Conclusions:
I. Some shawls are shirts.
II. Some jackets are shirts.

23. Statements:
a. Some leaves are plants.
b. Some plants are trees.
c. Some trees are fruits.
Conclusions:
I. Some fruits are trees.
II. Some trees are plants.

24. Statements:
a. Some rats are dogs.
b. Some dogs are horses.
c. Some horses are camels.
Conclusions:
I. Some horses are rats.
II. Some camels are horses.

25. Statements:
a. Some books are dictionaries.
b. Some dictionaries are files.
c. Some files are papers.
Conclusions:
I. Some papers are files.
II. Some files are books.

Answer Key:

1. b, 2. d, 3. c, 4. b, 5. c
6. c, 7. d, 8. b, 9. b, 10. c
11. a, 12. d, 13. d, 14. d, 15. e
16. a, 17. d, 18. b, 19. d, 20. b
21. c, 22. d, 23. e, 24. b, 25. a

37 Comments

  1. pls sesnt aai fire exam mcq peapers

    Reply
  2. plez send me ssc sample question paper in my mail id?

    Reply
  3. plz....send me all the previous years question papers for AAI exams for manager/Jr. executive ATC on my mail ID....
    thanks nd regards.....

    Reply
  4. Dear sir,

    send to me solved papers,thanks

    Reply
  5. Dear sir,
    I want new or old(bhel)- iti(fitter) QUESTION PATERAN,
    send me solved paper.thank you .......

    Reply
  6. I appeared AAI manager exam 2010 for electronics .Last time it was similar standard of Junior EXE exam.This time exam was difficult (GATE standard) .Now Pattern has been changed.Technical70 question and non 30 question.Non Technical they asked 15 question from control system ,Power electronics almost 10 question,Emt and Antennas 10 to 15 questions,Electronics circuits 15 to 20 questions ( includes standard questions from op amps,find parameters using h parameter).Communication only two simple problems!!! Microwave 3 questions. With 2 hours ,one can attend max 50 questions: In fact it was difficult for all. Lets hope for the best

    Reply
  7. please send me sail technical exam sampal paper&indian bank sampal paper.if u send me that i will very greatfull to u.

    thank you

    Reply
  8. pls send me techinal n non techinal question for jr. executive atc aai exam.

    Reply
  9. plz send me all last year paper of AAI(post-manager,jr Executive).and plz send me examination date of AAI(post-manager,jr Executive)2010.
    thanx.

    Reply
  10. please send the previus paper of bhel supervisor trainee examination paper,

    Reply
  11. please send me previous paper of airport authority

    Reply
  12. can anybody know when is the ATC exam

    Reply
  13. Dear sir,
    I am applied for junior assistant (fire service),
    i need model question papers, syllabus,and solved answers which is very helpful for my preparation sir please send me and help me sir
    Thanking yours

    Reply
  14. please send me the technical, non technical question and the patern odf the paper: like: tell me how many questions
    ,minimum passing percentage, minimum cut off for each sections, no of sections.
    please
    send me as soon as possible

    Reply
  15. I want new or old AAI QUESTION PATERAN .

    Reply
    • PLEASE SEND ALL LAST YEAR AAI QUESTION PAPER(POST Ju.EXECUTIVE OF FIRE SERVICE)

      Reply
  16. please share questions papers or syllabus for ATC Manager on my mail id.

    Reply
  17. please send me last years question paper for Jr. Executive Engg (Civil). PLzzzzzzzzzz. Exam is very close.

    Reply
    • if u got question papers plz send to my mail id also...

      Reply
  18. Can someone please send me technical papers for electrical.

    Reply
  19. plz send to my mail the date of written test

    Reply
  20. plz sned me the syllabus and last written test paper for the post of senoir assistant in aai

    Reply
  21. please send me the whole test paper for written of airport authority of india or either send the technical part of it.If any one haves syllabus & subject related old papers for AAI recruitment...for electronics stream. Plz send soft copy on my e-mail ID.

    Reply
  22. sir,please send me all the sample papers and syllabus of AAI exam for electronics stream

    Reply
  23. Dear All,
    If any one haves syllabus & subject related old papers for AAI recruitment...for electronics stream. Plz send soft copy on my e-mail ID.

    Reply
  24. plz send me all last year paper of AAI(post-manager,jr Executive).and plz send me examination date of AAI(post-manager,jr Executive)2010.
    thanx.

    Reply
  25. plz send me all last year paper of AAI(post-manager,jr Executive).and plz send me examination date of AAI(post-manager,jr Executive)2010.
    thanx.

    Reply
  26. Sir,
    I want complete AAi Model paper and also syllabus

    Reply
  27. it is good to know the public.keep it up and tanq

    Reply
  28. thanx....plz give sample paper on technical paper...

    Reply
  29. thanks for paper ...but plz upload subject related paper also n syllabus for AAI recruitment...for electronics stream

    Reply
  30. send me solved paper

    Reply
  31. thanx a lot,,,,it will help me a lot in preparation.........

    Reply
  32. I want to detail of aai recruitment pl rely me the pdf . is this apply for graduate only

    Reply
  33. please send me the whole test paper for written of airport authority of india or either send the technical part of it.

    Reply
  34. The questions are very helpful for the non-technical part of the written exam. But it would have been better if some technical questions were also put up.

    Reply
    • Pls send the question paper format u have got.

      Reply

Leave a Reply

Share This

Share this post with your friends!